Vizuelna umjetnost

Pratite nas na Google news

Luvr obilježava 500 godina od smrti Da Vinčija

Luvr obilježava 500 godina od smrti Da Vinčija
Foto: Ilustracija | Luvr obilježava 500 godina od smrti Da Vinčija
Srna

Pariški Luvr ove sedmice otvara novu izložbu posvećenu najpoznatijem slikaru u istoriji Leonardu Da Vinčiju, 500 godina poslije njegove smrti.

Muzej se potrudio da napravi izložbu koja prikazuje ovog umjetnika i njegovo djelo na do sada najsveobuhvatniji način.

Izložba, koja će biti otvorena u četvrtak, 24. oktobra, obuhvatiće radove iz Luvrovog trezora, ali i iz kolekcija drugih institucija širom svijeta. Biće prikazano oko 160 radova, prenio je AP.

Među njima su i Da Vičnijeva remek-djela, desetine studija i naučnih nacrta, kao i djela drugih umjetnika iz Da Vičijevog kruga. Posjetioci će moći da uživaju u virtuelnom dijelu izložbe, koji se bavi pričom o "Mona Lizi".

"Željeli smo, da bismo odali počast ovom umjetniku, da prikažemo cjelokupnu karijeru Leonarda Da Vinčija i njegov razvoj i da objasnimo, na kraju, smisao njegovog života", izjavio je kurator Vinsent Delijevan.

Izložba će trajati do 24. februara 2020. godine. Posjetioci moraju da rezervišu ulaznice putem interneta unaprijed, a Luvr je saopštio da je do juče ujutru već prodao 220.000 ulaznica.

Pripremanje ovog projekta trajalo je duže od deset godina, a pokrenut je kada je Luj Frank, drugi kurator izložbe, preveo Da Vinčijevu biografiju iz ere renesanse da bi zaokružio saznanja o slikarovom životu.

Delijevan je rekao da je Da Vinči bio "univerzalni genije" jer je tragao za znanjem i savršenstvom.

"Leonardo Da Vinči je jedan od onih rijetkih ljudi čije nas ličnosti fasciniraju, zato što je bio univerzalan. Matematičari, specijalisti za geometriju, doktori, umjetnici - svi vide dio sebe u Lonardu", dodao je Deluvijan.

Najčitanije