Vizuelna umjetnost

Pratite nas na Google news

Luvr otvara izložbu u Teheranu

Luvr otvara izložbu u Teheranu
Foto: N.N. | Luvr otvara izložbu u Teheranu
Beta

Francuski muzej Luvr otvara izložbu u Teheranu na kojoj će biti izloženo pedesetak remek djela među kojima je egipatska sfinga stara 2.400 godina, bista rimskog imperatora Marka Aurelija, Rembrantov crtež ili pejzaž francuskog slikara Koroa.

Ovo je prvi put da neki veliki zapadni muzej pruža iranskoj javnosti na uvid takvu raznolkost umjetničkih djela. Izložba odražava želju Francuske da ojača jake istorijske veze koje je vezuju s Iranom uprkos teškoj prošlosti u odnosima između Pariza i Teherana vezanoj za neslaganja oko političkih i bezbjednosnih pitanja.

Izložba će danas biti otvorena u prisustvu ministara spoljnih poslova Francuske i Irana Žan-Iv Le Driana i Mohameda Džavada Zarifa. Ona će biti otvorena za javnost sutra u Nacionalnom muzeju Irana u centru glavnog grada Teherna.

Eksponati su dovezeni iz Francuske u Iran teretnim avionom.

"Ideja je bila da se u neku ruku donese Luvr Irancima pa smo stoga pokušali da napravimo izbor koji će biti reprezentativan za cijeli muzej, za svih osam odjeljenja Luvra, skulpture, antikviteti, slike i obuhvatajući izuzetno široku hronologiju jer u posljednjoj sali predstavljamo i savremena djela i djela koja su tek nedavno ušla u kolekciju muzeja", rekla je za Frans pres Džudit Enon, jedan od organizatora izložbe.

Otvaranje izložbe plod je dvogodišnjeg rada od potpisivanja sporazuma o francusko-iranskoj kulturnoj saradnji na margini posjete iranskog predsjednika Hasana Rohanija Francuskoj u januaru 2016. godine.

"Veze između Francuske i Irana su stare i duboke jer je Francuska bila prva u istraživanju iranske arheološke baštine sa iskopinama u (antičkom gradu) Susu", rekao je Žan-Lik Martinez predsjednik Luvra i pohvalio ovu izložbu kao nešto što do sada nije viđeno i nešto što je smišljeno specijalno za iransku publiku.

Francuski ministar spoljnih poslova Zan-Iv Le Drian nalazi se u zvaničnoj posjeti Teheranu gdje je došao da u "otvorenom i zahtjevnom dijalogu" traži od Irana da se obaveže oko njegovog balističkog programa i regionalnih ambicija u nastojanju da spasi iranski nuklearni sporazum iz 2015. kome prijeti SAD.

Le Drian je oštro napadnut u iranskim ultrakonzervativnim medijima.

Dok Iran kritikuje "ekstremizam" koji po mišljenju iranskih zvaničnika evropske zemlje pokazuju prema njemu, sfera kulture izgleda da pruža priliku da se stavi naglasak na pozitivne aspekte francusko-iranskih odnosa. To se dešava i na ekonomskom planu sa povratkom francuskih kompanija kao što su Pežo, Reno i Total u Iran.

"Ova izložba odražava zajedničku ambiciju da produbimo naše bilateralne odnose", rekao je drugi francuski diplomata i dodao de izložbom Francuska kao da želi da kaže "vraćamo Iran na put medjunarodne normalizacije."

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije