Vizuelna umjetnost

"Luvrova" izložba dobro prihvaćena u Teheranu

"Luvrova" izložba dobro prihvaćena u Teheranu
Foto: N.N. | "Luvrova" izložba dobro prihvaćena u Teheranu

Iranci su dobro prihvatili novu izložbu sa oko 50 remekdjela koje je pariski muzej "Luvr" pozajmio iranskom nacionalnom muzeju u Teheranu, prenijeli su tamošnji mediji i dodali da je izložba bolje primljena od posjete šefa francuske diplomatije ŽanIva le Drijana.

Francuski ministar je prije dva dana izvazvao nezadovoljstvo iranskih vlasti jer je kritikovao balistički program te zemlje i njen regionalni "hegemonistički" uticaj.

"Bila je to teška posjeta, bez ustupaka", izjavio je Le Drijan u avionu dok se vraćao u Pariz.

Izložba u Teheranu, prva takve vrste, predstavlja remekdjela "Luvra", među kojima su egipatska sfinga stara 2.400 godina, poprsje rimskog imperatora Marka Aurelija, kao i crteži Ežena Delakroa i Rembranta van Rijna, i iranske figure stare 3.000 godina.

Izlaganje djela predstavlja pozitivne aspekte francuskoiranskih odnosa pored ekonomskih s povratkom u Iran francuskih kompanija automobila.

Francuska i Iran imaju bliske kulturne veze prije izbijanja Islamske revolucije 1979. godine. Muzej u Iranu je 1938. sagradio francuski arhitekta i arheolog Andre Godar.

"U okeanu ponekad burnih međunarodih odnosa, kulturna diplomatija je svjetionik koji zajedno treba da održavamo", rekao je Le Drijan

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije