Vizuelna umjetnost

Marina Abramović: Pandemija nije promenila moj način života

Marina Abramović: Pandemija nije promenila moj način života
Foto: N.N. | Marina Abramović: Pandemija nije promenila moj način života

BEČ - Svjetski poznata konceptualna umjetnica Marina Abramović doba izolacije provodi u Austriji i čeka da se obnovi avio-saobraćaj kako bi se vratila kući u Njujork, a za potkast portala Art Newspaper kaže da pandemija virusa korona ni najmanje nije poremetila njen život.

Premijera "Sedam smrti Marije Kalas", koju je Abramovićeva režirala u Minhenu, odgođena je za septembar, dok je velika retrospektivna izložba o njenom radu u Kraljevskoj akademiji u Londonu otkazana i pomjerena za sljedeću godinu.

Abramovićeva je istakla da živi kao nomad koji putuje iz grada u grad.

"Svaka hotelska soba je moj novi dan, a moje telo je jedino mesto sa kojim se poistovećujem. I kada je sve u redu, radim u izolaciji. Ova pandemija je samo promenila moju komunikaciju s ljudima, a nikako moj način života. Sada je prilika da šaljemo telepatske poruke prijateljima", kazala je Abramovićeva.

Ona je podsjetila na vrijeme Drugog svjetskog rata, kada su svi slikali užase, dok je Anri Matis slikao cvijeće.

"To je bila odlična reakcija na sve te užase. Nije stvar u tome da klonemo duhom i prebrojavamo koliko je ljudi umrlo širom sveta, sada je pitanje kako podići ljudski duh", konstatovala je Abramovićeva.

Prema njenim riječima, tržište više neće biti dominantno u sferi umjetnosti u doba ekonomske krize, koja će uslijediti nakon suzbijanja pandemije u cijelom svijetu.

(Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije