Vizuelna umjetnost

Metropoliten u znaku Ežena Delakroa

Metropoliten u znaku Ežena Delakroa
Foto: N.N. | Metropoliten u znaku Ežena Delakroa

U centralnom objektu njujorškog Metropoliten muzeja 17. jula se otvara spektakularna izložba crteža francuskog umjetnuka Ežena Dekroa koja će trajati do 12 novembra ove godine.

Poznat kao jedan od velikana francuskog romantizma Delakroa (1798-1863) je podjednako strastan crtač i inventivni slikar poznat po monumentalnim dramtičnim slikama u ulju, ali pošto je veoma uspješno crtao, ova izložba je nazvana "Posvećenost crtežu".

Više od sto crteža pozajmljeno je iz privatne kolekcije Karin Koen koji ilustruju ulogu crteža u stvaralaštvu ovog umjetnika, od skica preko akvarela i kopija dijela starih majstora do pripremnih crteža fragmenata njegovih monumentalnih slika.

Ovo je prva izložba crteža Delakroa u SAD posle pola vijeka i daće šansu mladim umjetnicima koji će sada prvi put vidjeti kako je ovaj veliki majstor crtežima pripremao slikanje na velikim platnima.

Ovom izložbom Metropoliten odaje poštu kolekcionarki Karin Koen, članici uprave tog muzeja i značajnoj donatorki, koja je veoma stručno stvarala kolekciju crteža od početaka bavljenja umjetnošću Ežena Delakroa.

Centralno mjesto na izložbi imaće crteži iz dva atlasa skica koje je radio tokom svojih putovanja, jer je volio da crta skice prirode, ali biće i izloženi i brojni anatomski crteži kna kojima se vidi kako je umjetnik što vernije želio da dočara pojedine dijelove tijela svojih modela.

Jedan atlas sadrži crteže prirode u Normandiji, a drugi kostime iz predstave Šekspirovog Otela iz 1855. godine.

Delakroa je posebno volio da kopira Rubensa, jer to mu je bio najomiljeniji slikar i veliki uzor.

Posjetioce izložbe će iznenaditi skice za grafike koje su bile namijenjene ilustrovanju Hamleta, jer pokazuju koliko pažnje za detalje i kostime iz 16. vijeka je Delaktora posvetio pripremnim radovima za svoje grafike.

(NN/b92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije