Vizuelna umjetnost

Mihić za "Nezavisne": Borim se protiv rutine i konformizma

Mihić za "Nezavisne": Borim se protiv rutine i konformizma
Foto: N.N. | Slikarka Danijela Mihić: Borim se protiv rutine i konformizma

Danijela Mihić, mlada akademska slikarka iz Banjaluke, autorka je izložbe "Igre i transformacije", koja je koncem prošle sedmice otvorena u Galeriji "Plus" Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Na izložbi su predstavljene serije slika "Lica/Faces" (2019/2020), stop-motion animacije i njihove scenografije (2020), te nova serija slika - "Danas sam…" (2021).

Seriju slika i crteža "Lica/Faces" čine rani radovi Mihićeve, a kroz ovu seriju gestualnih aktova, na kojima multiplicira svoj lik, umjetnica se suočava sa sobom i oslobađa vlastitih misli, dubokih emocija i uvjerenja. Predstavljene scenografije od plastelina i stop-motion animacije koje su proistekle iz njih došle su potpuno spontano. Novu seriju slika pod nazivom "Danas sam…" umjetnica pronalazi u ženskim portretima starih majstora i kostimima u kojima su predstavljeni, čime podsjeća na dugu tradiciju portreta u istoriji umjetnosti i načine reprezentacije.

Publika će biti u prilici ove radove da pogleda do 30. jula tekuće godine, a više o samoj postavci i svojoj umjetnosti Mihićeva je ovim značajnim povodom govorila za "Nezavisne".

NN: Prošlo je nekoliko dana od otvaranja izložbe. Kakvi su utisci sa otvaranja i koliko za jednu mladu umjetnicu znači izložba na transparentnom mjestu kakvo je Galerija "Plus"?

MIHIĆ: Izložbeno-prodajni prostor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Galerija "Plus" zaista je jedinstven prostor i što je veoma značajno, na pristupačnoj je lokaciji. S obzirom na to da se nalazi u centru grada, svojim izlogom privlači poglede prolaznika. Što se tiče otvaranja izložbe, upoznala sam dosta ljudi koji nisu iz svijeta umjetnosti, što mi je zaista drago da vidim i da se šira publika interesuje za umjetnost.

NN: Recite nam više o naslovu izložbe, koji je jako interesantan, jer čini se da u većini slučajeva umjetnosti nema bez igre i transformacije.

MIHIĆ: Ono protiv čega se uvijek borim u procesu stvaranja jeste rutina i konformizam. Mislim da je naziv "Igre i transformacije" opozit tome. Igra za mene znači slobodu, lakoću i zaslužna je za razvijanje kreativnosti, dok transformacije čine kreativni proces, izmještanje sebe iz uloge u ulogu i odrastanje.

NN: Kroz autoportrete i portrete bavite se preispitivanjem identiteta. Koliko su portreti zahvalni ili nezahvalni u traganju za odgovorima?

MIHIĆ: Oduvijek su me interesovali ljudska psihologija, naše misli i emocije. Promjene raspoloženja, emocionalni deformiteti, temperament, sve se čita na licu. 

NN: Izložba obuhvata i radove iz oblasti animacije i lutkarstva, u kojima je kustoskinja izložbe Lana Pavlović pronašla elemente komičnog i uznemirujućeg. Šta je za Vas komično, a šta Vas uznemiruje u našem kolektivnom identitetu?

MIHIĆ: Lutkarstvom prenaglašavam neke osobine i sa podsmijehom skrećem pažnju na slojeve društva koji nam konstantno serviraju naučene obrasce ponašanja.

NN: Vaš otac Drago Mihić poznat je Banjalučanima po galeriji na otvorenom. Pretpostavljamo da je ljubav prema slikarstvu i potekla iz porodice, a da ste zanat i umijeće usavršili na Akademiji. Ipak, ko je imao ili šta je imalo najveći uticaj na Vas u polju slikrstva?

MIHIĆ: Često su na mene uticaj imali filmovi kao i lična iskustva, misli i osjećanja. Istraživanje drugih umjetnika i razgovor sa kolegama takođe nam omogućavaju da učimo jedni od drugih.

NN: Dobitnica ste nagrade Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske na izložbi završne godine Likovnog odsjeka Akademije umjetnosti u Banjaluci. Da li ovakvih priznanja postoji dovoljno kod nas i koliko su ista vjetar u leđa mladim umjetnicima?

MIHIĆ: Zahvalna sam Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske na dodijeljenoj nagradi, koja me dodatno motivisala, naročito nakon diplomiranja na Akademiji umjetnosti iste godine. Mislim da je veoma važno kada tvoj rad dobije priznanje. 

NN: Vaši planovi za budućnost?

MIHIĆ: Što se tiče umjetničkog stvaranja u budućnosti, jedino što bih voljela je to da svaki dan u svom životu izdvojim vrijeme (koliko mi okolnosti budu dozvoljavale) da se posvetim umjetnosti, a čime ću se baviti, to ne znam, sve dolazi spontano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije