Vizuelna umjetnost

Milana Stijak za "Nezavisne": Duhovno ispunjenje je jedini čist cilj bavljenja umjetnošću

Milana Stijak za "Nezavisne": Duhovno ispunjenje je jedini čist cilj bavljenja umjetnošću
Foto: V. TRIPIĆ | Milana Stijak za "Nezavisne": Duhovno ispunjenje je jedini čist cilj bavljenja umjetnošću

Milana Stijak mlada je umjetnica i studentkinja završne godine Akademije umjetnosti na odsjeku za grafiku u klasi profesora Milana Krajnovića, čija je izložba grafika "Vidici" trenutno postavljena u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS). Riječ je o njenoj drugoj samostalnoj izložbi, a radovi Stijakove do sada izlagani su i na desetak kolektivnih izložbi u BiH, Srbiji, Velikoj Britaniji i Turskoj. O pomenutoj postavci, svom radu i umjetnosti uopšte, govorila je za "Nezavisne".

NN: Prošle godine imali ste prvu samostalnu izložbu u Art klubu "Prostor". Ove godine već izlažete u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Kako je došlo do ove saradnje?

STIJAK: Do saradnje s Art klubom "Prostor" došlo je prošle godine, nakon završne izložbe Akademije umjetnosti. Različite kulturne organizacije dodjeljuju pojedinim studentima nagrade u vidu samostalne izložbe, a Art klub "Prostor" jedna je od njih. Što se tiče Narodne skupštine, ona ima saradnju sa Akademijom umjetnosti, a profesori daju prijedloge i vrše odabir.

NN: Profesor Milan Krajnović povodom Vaše izložbe zapisao je da ste tehniku savladali, da su Vam namjere jasne, te da Vam je izraz ubjedljiv. Koliko znači kada Vam mentor posveti ovakve riječi?

STIJAK: Kada je u pitanju neko ko tek počinje da istražuje određenu materiju, riječ mentora je od velikog značaja. Opasnost koju umjetnost nosi sa sobom je to što ponekad djeluje da je sve dozvoljeno. Ukoliko je sve dozvoljeno, gubi se smisao. Mentor je tu da usmjerava, ukazuje i kritikuje, ali i da odstupi u trenutku kada je to potrebno. Riječi koje su posvećene mom radu govore mi o uspješno ostvarenoj komunikaciji čiji glavni posrednik je samo djelo.

NN: Motivi izloženih grafika su zgrade koje plutaju u prostoru. Na njima se ne vide ljudi. Mogu li se ova djela, između ostalog, shvatiti i kao kritika divlje gradnje kojoj smo svjedoci u mnogim gradovima, pa i u Banjaluci? Da li Vam je u ovim radovima uopšte bila namjera bilo kakva vrsta kritike?

STIJAK: Prikazani radovi ne moraju nužno da sadrže kritiku. Prvi radovi iz ciklusa nastali su u cilju čistog eksperimentisanja vizuelnim u domenu likovnih elemenata. Zgrade koje se vide na mojim radovima su preuzete iz stvarnosti, od koje se sve više udaljavaju, postajući dio jednog deformisanog sistema. Gubeći svoj prepoznatljivi oblik, one vrlo jednostavno pronalaze nove forme postojanja i međusobno se uklapaju i podržavaju, same sebi dovoljne. U tom kontekstu, poimanje kritičke prirode mojih radova je sasvim opravdano. Koncept rada nije aksiom. Kristališe se tokom samog procesa i postepeno objelodanjuje prvobitne namjere. Kroz likovno sazrijevanje, suština rada postaje sve jasnija. Ipak, i dalje imam osjećaj da sam na početku, tako da ostavljam prostor i sebi i drugima za tumačenje.

NN: Profesor Krajnović Vaš "nebeski grad" vidi i kao grad viših sfera i kao stanicu na putu duhovnog ispunjenja i samorealizacije. Da li, po Vašem mišljenju, uopšte ima umjetnosti bez duhovnog ispunjenja?

STIJAK: Duhovno ispunjenje je jedini čist cilj bavljenja umjetnošću, iako ona sama nije jedini put ka njemu. Sve drugo što ona može da pruži prolaznog je karaktera, čak i kada je angažovana. Bez težnje ka duhovnom ispunjenju, ona ne može da opstane, postaje podvala i propaganda. A razlika nije baš uvijek tako očigledna.

NN: Trenutno je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske postavljena izložba "Rekonstrukcija" koja prikazuje radove 22 savremena umjetnika iz Republike Srspke. S tim u vezi, šta mislite o našoj aktuelnoj sceni?

STIJAK: Izložba "Rekonstrukcija" pokazala je heterogenost kada je riječ o sredstvima umjetničkog izražavanja kod nas. Autori su pokazali da idu u korak sa svjetskim zbivanjima na polju umjetnosti. Međutim, kao neko čiji je primarni vid izražavanja grafika, nemam utisak da ona dobija dovoljno pažnje. Uvijek ostaje po strani kada se spominje banjalučka scena, iako već i na Akademiji postoje studenti i profesori koji postižu sjajne uspjehe na svjetskom nivou.

NN: Jedan ste od najboljih studenata na Akademiji umjenosti u Banjaluci. Kakvi su Vaši dalji planovi?

STIJAK: Namjeravam da u oktobru upišem master studije sa grafikom u fokusu, ali i da slobodno vrijeme provedem istražujući druge medije, za koje nisam imala vremena tokom studiranja. Na taj način bih proširila polje svoga umjetničkog istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije