Vizuelna umjetnost

Mladi umjetnici naučili kako misliti fotografijom

Mladi umjetnici naučili kako misliti fotografijom
Foto: Vesna Duka | Mladi umjetnici naučili kako misliti fotografijom

TREBINJE - Mladi umjetnici, polaznici drugog Kampusa za fotografiju i savremenu umjetnosti "Superexposure 02", njih 15, dobili su zvanične sertifikate o završenom kampusu u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

Polaznicima kampusa sertifikate je uručila Slađana Skočajić, načelnica Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje grada Trebinja, ističući da trebinjska gradska uprava podržava sve kulturne projekte koji doprinose kulturnom napretku grada i mladih ljudi koji žele da se bave bilo kojom kulturnom djelatnošću.

"Grad Trebinje podržao je ovaj kampus s razlogom, jer studenti koji su bili polaznici ove škole zaista su najbolji i budući su veliki umjetnici, a Gradska uprava želi dati maksimalan doprinos razvoju kulture", navela je Skočajićeva.

Miljan Vuković, direktor Kulturnog centra Trebinje i predavač na kampusu, istakao je da je bila šarolika ekipa učesnika na kampusu.

"Polaznici kampusa bili su studenti iz regiona, a ove godine bilo je vrlo teško izabrati 15 učesnika od prijavljenih 37. Za predavače biramo najbolje kadrove iz oblasti fotografije i savremene umjetnosti, a ove godine to su bili: Mladen Miljanović, Anke Gardašević, Zvezdan Mančić i Mladen Banjac", naveo je Vuković.

Mladen Miljanović, profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci i predavač na kampusu, rekao je da su mladi polaznici tokom pet dana imali priliku da se upoznaju s tim šta je to fotografija u vremenu u kome živimo.

"Naš cilj nije samo bio da oni nauče kako napraviti fotografiju, već kako misliti fotografijom, jer živimo u jednom vremenu u kojem je fotografija postala jezik kojim komuniciramo", naveo je Miljanović.

Kampusom i stečenim znanjem veoma je zadovoljna i Ana Paripović, studentkinja iz Beograda, koja je istakla da joj je pet dana kampusa bilo izuzetno iskustvo i da će to imati mnogo uticaja za njeno stvaralaštvo u budućnosti.

Dodjeli sertifikata prethodilo je i otvaranje izložbe radova nastalih u toku trajanja kampusa.

Drugi kampus za fotografiju i savremenu umjetnost "Superexposure 02" organizovao je Kulturni centar Trebinje uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i grada Trebinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije