Vizuelna umjetnost

Modernizam u djelima iz Galerije Matice srpske u MSU RS

Modernizam u djelima iz Galerije Matice srpske u MSU RS
Foto: Ustupljena fotografija | Modernizam u djelima iz Galerije Matice srpske u MSU RS

BANJALUKA - Izložba "Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u djelima iz Galerije Matice srpske" biće otvorena 22. septembra u 19 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS), a u saradnji ove kulturne ustanove s Galerijom Matice srpske (GMS) iz Novog Sada.

Izložba predstavlja 86 umjetničkih djela - 75 slika, sedam skulptura i četiri grafike -  i sveobuhvatno ilustruje srpsku likovnu umjetnost, njene uzore, opredjeljenja i domete od posljednjih decenija 19. vijeka do sredine 20. vijeka.

"Ovom izložbom nastavlja se uspješna saradnja između Galerije i Muzeja, koja je rezultirala nizom različitih izložbenih projekata i edukativnih programa u protekloj deceniji. Izložba ima poseban značaj, jer se realizuje u godini obilježavanja jubileja 175 godina od osnivanja Galerije Matice srpske", navodi se u saopštenju MSU RS.

U toku prošle godine ova reprezentativna izložba gostovala je u jednoj od najznačajnijih institucija kulture - Galeriji Srpske akademije nauke i umjetnosti (SANU) u Beogradu,  a koliko je bila uspješna pokazuje činjenica da je za samo dva mjeseca broj posjetilaca iznosio oko 50.000.

Izložba "Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u djelima iz Galerije Matice srpske" predstaviće najistaknutije i najznačajnije umjetnike srpske likovne scene poput Uroša Predića, Paje Jovanovića, Steve Aleksića, Ivana Tabakovića, Nadežde Petrović, Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Petra Lubarde, biće izložena i djela javnosti manje poznatih slikara koji su svojom djelatnošću ostavili trag u istoriji srpske umjetnosti, ali i kolekciji Galerije Matice srpske.

"Kroz djela 38 autora prikazan je put od realističkih opredjeljenja nastalih pod uticajem umjetničkih akademija u Beču i Minhenu do okretanja ka modernizmima 20. vijeka usljed odlaska naših umjetnika na školovanje i njihovih boravaka u Pragu, Budimpešti i konačno Parizu kao centru umjetničkih ideja 20. vijeka.  Ova izložba ukazuje na razvojni put srpske likovne umjetnosti od ideja realizma, impresionizma i simbolizma do aktuelnih ekspresionističkih i intimističkih izraza iskazanih kroz religiozne i istorijske kompozicije, ali i teme portreta, pejzaža, akta i enterijera", pojašnjava se u saopštenju MSU RS.

Izložbu i prateći katalog je autorski realizovala dr Tijana Palkovljević Bugarski, u saradnji sa stručnim saradnicama Jelenom Ognjanović i Aleksandrom Čelovski, kao i timom konzervatora GMS - Danilom Vuksanovićem, Darkom Despotovićem, Lukom Kulićem i Marijetom Sidovski, i timom Galerije SANU.

Koordinatori izložbe u MSU RS su viša kustoskinja Lana Pavlović i viši kustos Mladen Banjac, a tokom izložbe, koja će biti otvorena do 20. decembra tekuće godine, posjetioce očekuju stručna tumačenja i prigodna predavanja.

Realizaciju izložbe i pratećeg kataloga omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a pomogao grad Beograd. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije