Vizuelna umjetnost

Mona Liza napravljena od 330 Rubikovih kockica na aukciji

Mona Liza napravljena od 330 Rubikovih kockica na aukciji
Foto: N.N. | Mona Liza napravljena od 330 Rubikovih kockica na aukciji

Mozaik s likom Mona Lize, napravljen od 330 drečavih kvadratića Rubikovih kockica, biće ponuđen na prodaju u Parizu, samo nekoliko metara niže niz ulicu od zdanja u kojem se nalazi original Leonarda da Vinčija, javlja Rojters.

Očekuje se da će ovo djelo iz 2005. godine francuskog urbanog umjetnika Invajdera, dostići cijenu do 150.000 evra (165.000 dolara) na aukciji moderne umjetnosti, saopštili su danas organizatori prodaje iz umjetničke kuće Artkurijal.

Umjetnik je koristio kvadratiće drečavih bolja iz Rubikovih plastičnih pazl kocki da napravi mozaik Mona Lize s njenim čuvenim osmijehom.

"Skoro da ne treba da vidite detalje. Znate da je to Mona Liza, jednostavno zbog položaja, kompozicije, to je ono što je čarobno", izjavio je Arno Olivo, šef Artkurijalovog odsjeka za urbanu umjetnost.

Aukcija, koja će biti održana 23. februara, poklapa se sa grandioznom izložbom Leonarda da Vinčija u obližnjem Luvru, domu originalne Mona Lize, kojom se obilježava 500 godina od smrti italijanskog renesansnog majstora.

Anonimni ulični umjetnik Invajder stvorio je sebi ime praveći mozaike od keramičkih pločica na zidovima zgrada širom svijeta, na kojima su često prikazani likovi iz video igara i stripova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije