Vizuelna umjetnost

Moodboard - svojevrsni kolaž uspomena i novih priča

Moodboard - svojevrsni kolaž uspomena i novih priča
Foto: N.N. | Moodboard - svojevrsni kolaž uspomena i novih priča
N.N.

Moodboard ili inspirativna ploča je svojevrsni kolaž slika, predmeta ili tekstova složen u kompoziciju kako bi ispričao neku priču, prizvao uspomene ili inspirisao za buduće događaje, a naziv moodboard dolazi od engleskih riječi mood, što znači raspoloženje, i board, što znači ploča.

Kreativci ga koriste u svom radu jer služi kao inspiracija, a čest je sastavni dio studija grafičkih dizajnera, dizajnera enterijera, industrijskih dizajnera, fotografa i pisaca.

Elemente u cjelinu povezuje zajednička tema: vizuelno ilustruju neki stil, kroje priču, pomažu da se što duže zadrži dobar osjećaj - na primjer moodboard sastavljen od slika sa godišnjeg odmora, vjenčanja, prvog djetetovog rođendana, prikazuju naše trenutno emotivno stanje ili ono stanje koje želimo u sebi izazvati.

Napravite svoju inspirativnu ploču

Mnogo je načina na koje sami možete napraviti svoju inspirativnu ploču. Fotografije ispišite i pričvrstite na ploču, zajedno s isječcima iz novina, sa tkaninama... Iskoristite frižider i na njega magnetima pričvrstite fotografije. Iskoristite jednostavnu metalnu mrežu - okvir, na koju možete pričvrstiti omiljene fotografije i postavite ga iznad radnog stola. Ne morate nužno imati ni ploču, taj koncept je prilično fleksibilan. Fotografije jednostavno zalijepite za zid ili zavežite dekorativnom vrpcom.

Put od inspiracije do gotovog rada ili realizovane ideje je često dugačak i iscrpljujuć. Moodboard i služi da pomogne da sve svoje ideje stavite na jedno mjesto i to ujedno i jeste prvi korak. Pustite misli neka teku - ispišite ideje, ključne riječi, osjećaje, atmosferu i pretočite ih u djelo.

Sama ideja inspirativne ploče može se prenijeti u digitalni svijet i tako možete napraviti kolaž od fotografija na računaru. Mogućnostima nema kraja. Svoju inspirativnu ploču možete mijenjati kad god poželite: svakog mjeseca, jednom u godišnjem dobu, svakog dana... Kad god vam zatreba svježa inspiracija ili želite uživati u estetici koja vam se trenutno jako sviđa, sastavite svoju ploču i postavite je na vidljivo mjesto.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije