Vizuelna umjetnost

Motiv tražen u ljepoti prirode

Motiv tražen u ljepoti prirode
Motiv tražen u ljepoti prirode

Izložba slika Ratka Lalića "Zapisi na površini zemlje" pred mnogobrojnim poklonicima umjetnosti otvorena je u četvrtak naveče u LTG Galeriji u Banjaluci.

Postavku je otvorio ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović, istakavši "kako je grad na Vrbasu bogatiji za još jednu izuzetnu izložbu izuzetnog slikara koju će zasigurno željeti da pogledaju mnogi građani".

Motivi Ratka Lalića odabrani su u prirodi, a posvećeni su njenoj ljepoti i njenoj moći.

"Reč je o jednoj kamernoj izložbi, koja oslikava zemlju kao polazno ishodište. Određeni isječci iz nje su zumirani i ja ih obrazlažem i osmišljavam određenim kolorističkim vrednostima", rekao je Lalić.

Prema njegovim riječima, njegova stvaralačka inspiracija predstavlja kontinuitet i polazište koje dugo traje.

"Čovek kada se preispituje koliko je ono čime se bavi ušlo u njega mora da prizna sebi da to postoji u njemu još od detinjstva", naveo je ovaj slikar.

Na otvaranju je predstavljena i monografija "Ratko Lalić - Slikar neprekinutog kontinuiteta", koja je objavljena krajem prošle godine.

Lalić je objasnio da je monografija vrlo obimna, da sadrži nostalgično napisane tekstove i veliki broj slika iz njegovog slikarskog opusa. 

"Put od Moneovih kasnih slika do apstraktne umetnosti pređen je brzo. Apstraktna je zbrisala distance između slikara posmatrača i prirode i otkrila da se može biti ispred i iza nje i u njoj, da ne postoji njena predstava, da se može beležiti samo njeno konstituisanje i rastakanje", rečenice su kojima je prije nešto više od 20 godina slikar Stojan Ćelić opisao slikarstvo Ratka Lalića, a koje su sadržane u monografiji ovog slikara.

Slikarstvo Ratka Lalića traje, tokovima skladnog i logičnog kontinuiteta, od sredine sedamdesetih godina proteklog vijeka do danas. Na samom početku, označen je kao značajni akter i pokretač slikarstva nove figuracije. Tokom nekoliko decenija, Lalić će ostati posvećenik realizma i slikarstva prizora. Lalićev realizam posjeduje zaseban pikturalni senzibilitet i snažan poetski naboj.    

Ratko Lalić rođen je u Dolipolju kod Visokog 1944. godine. Diplomirao i magistrirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Bogradu. Radio je na Fakultetu umjetnosti u Sarajevu, gdje ga je zatekao rat. Prešao je na Cetinje, gdje je radio kao profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti, a potom je otišao na Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, gdje je izabran za redovnog profesora crtanja i slikanja. Istovremeno je radio u Banjaluci kao pedagog. Izlaže od 1969. godine. Član je ULUS i dobitnik je više značajnih nagrada za stvaralaštvo. Živi i radi u Beogradu.

Slikarstvo

Platna Ratka Lalića kao da ne oblikuje ljudska ruka, no duh same prirode, jedna je od rečenica koje sadrži obimna monografija "Ratko Lalić - Slikar neprekinutog kontinuiteta", a koju je o ovom značajnom slikaru svojevremeno napisao jedan od najznačajnijih srbijanskih režisera i pisaca Živojin Pavlović i dodao:

"I po toj osobini njegovo slikarstvo se nalazi u carstvu amorfije. Jer, u njemu je sve prolazno: stručak trave, grana, zalelujani list, senka stabla polegla po grudvi zemlje, bleda svetlost kojom je obasjano ogoljeno korenje."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije