Vizuelna umjetnost

Mozzart prijatelj umjetnosti: Otvorena izložba Aleksandre Kokotović u Sarajevu

Mozzart prijatelj umjetnosti: Otvorena izložba Aleksandre Kokotović u Sarajevu
Foto: Ustupljena fotografija | Mozzart prijatelj umjetnosti: Otvorena izložba Aleksandre Kokotović u Sarajevu

Izložba skulptura i slika "Vid' mu glave: Udubljivanje u složenost ljudskog života" akademske slikarke Aleksandre Kokotović otvorena je sinoć u Umjetničkoj galeriji BiH.

Postavka je uprličena povodom obilježavanja 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, a podršku ovom događaju pružila je kompanija Mozzart kao vjerni prijatelj kulture i umjetnosti. 

"Presrećna sam što sam baš ja dobila mogućnost da izlažem u Umjetničkoj galeriji u svom rodnom gradu povodom ovako važnog događaja za istoriju Sarajeva, to je nešto zaista posebno za mene. Drago mi je što je podršku pružila kompanija Mozzart i nadam se da ćemo nastaviti našu saradnju", poručuje akademska slikarka Aleksandra Kokotović.

Ova eklektična izložba služi kao dirljiva refleksija o zamršenosti ljudskog postojanja i našem dubokom odnosu sa prirodnim svijetom.

"Metalne skulpture nekonvencionalnih ljudskih glava simbolizuju višestruku prirodu naše svijesti, pri čemu svaka glava predstavlja jedinstveni aspekt ljudskog iskustva. Slike na platnu, lanu i juti sa svojim kompleksnim prikazom glava, pružaju vizuelno istraživanje zamršene tapiserije misli, emocija i identiteta koji nas definišu", navode iz Umjetničke galerije BiH.

Nasuprot tome, apstraktne skulpture metalnog drveća uvode apstraktnu perspektivu, izazivajući gledaoce da razmišljaju o suštini samog života. Oni evociraju ideju da, kao što drveće stoji kao nijemi svijedok protoka vremena, naša ljudska iskustva su protkana širim ritmovima prirode.

"Spajanjem ovih naizgled različitih elemenata, izložba nas podstiče da razmislimo o dubokim vezama između naših unutrašnjih svijetova i šireg univerzuma. Poziva gledaoce da krenu na putovanje samootkrivanja i ekološke svijesti, na kraju podvlačeći duboko ukorenjenu harmoniju između čovječanstva i prirodnog carstva", objašnjeno je dalje.

Izložba je naišla na oduševljenje javnih ličnosti, umjetnika i ljubitelja kulture, kao i na sjajne kritike.

"Toliko ljubavi od sinoć primam, veliki broj poruka mi stiže, zaista spektakularan događaj uz podršku kompanije Mozzart. Najuzbuđenija sam i najsrećnija kada izlažem u svom gradu iako sam izlagala širom svijeta. Svaki put kada se vratim u Sarajevo, duša mi je ispunjena sa toliko ljubavi koju primam od iskrenih prijatelja bez kojih ništa nema smisla", dodala je Aleksandra koja je diplomirala je na Accademia del Lusso.

Priredila je 48 samostalnih izložbi i učestvovala na 90 kolektivnih izložbi u Sjedinjenim Američkim Državama, Poljskoj, Engleskoj, Libanu, Egiptu, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Jordanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Albaniji, Litvaniji, Bugarskoj, Bangladešu, Sjevernoj Makedoniji, Maldivima.       

Predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na velikoj međunarodnoj izložbi "Each for Equal - Art Connects Women", u Dubaiju, na kojoj je učestvovalo 100 umjetnica iz 100 zemalja svijeta. Njeni i radovi dio su privatnih i javnih kolekcija širom svijeta. Živi i radi na Floridi, u Beogradu i Londonu.

Izložba u Umjetničkoj galeriji BiH traje do 25. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije