Vizuelna umjetnost

Mural u čast akademskog slikara

Mural u čast akademskog slikara
Foto: Arhiva N.N | Mural u čast akademskog slikara

DOBOJ - Četiri godine nakon smrti Branislava Višta, mural ovog akademskog slikara krasi stambeni objekat u Doboju, a time njegovi prijatelji žele da od zaborava sačuvaju njegov lik.

Mural je djelo ruku mladog umjetnika Denija Božića, a na zid zgrade u Vidovdanskoj ulici je dospio na inicijativu Vištovog prijatelja i strastvenog kolekcionara njegovih slika Jovice Brkića.

"Urađena je prije svega podloga, uz dozvolu stanara, naravno. Pripremljena je podloga na zidu zgrade, a zatim je oslikan ovaj veliki mural", kaže Brkić.

On dodaje da je dobojski umjetnik bio zanimljiva ličnost.

"Bane Višt je bio prije svega veoma duhovit čovjek, kao i većina umjetnika. Znali smo se sa njim šaliti, družili smo se. U svojoj privatnoj kolekciji imam dosta njegovih slika, a u znak zahvalnosti za druženje s njim došao sam na ideju da organizujemo i likovno saborovanje u njegovu čast", navodi Brkić.

Na saborovanje su se odazvale Vištove kolege, mahom slikari iz Doboja i okolnih gradova.

"Mi pokušavamo da bar kao Dobojlije i uopšte kao organizacija zadržimo sjećanje na njega, te da ne dozvolimo da njegova djela i lik potonu u zaborav, a pored toga drugi cilj je svakako da probamo animirati neke mlađe naraštaje da se bave tim istim poslom (slikarstvom) i da sutra imamo opet umjetnike sa naših prostora", izjavio je Vladimir Marković, direktor dobojske Turističke organizacije, koja je bila suorganizator saborovanja.

Petar Jelić, umjetnik iz Teslića, nije poznavao Višta, ali to ga nije spriječilo da dođe u Doboj na svojevrsni kongres likovnih stvaralaca u njegovu čast i da pokuša da uradi zanimljivu skulpturu u drvetu.

"Radim s brusilicama, bušilicama, motorkom, koristim sve alate, dlijeta, stare alate. Za sedam do deset dana uradim svaku skulpturu. Kad imam sliku, ja radim po slici. Najteže je kad radim po svom", rekao je Jelić.

Slikar Savo Petković rekao je da je Bane Višt bio prije svega dobar umjetnik, dobar čovjek i boem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije