Vizuelna umjetnost

Muzej "Rijks": Umjetnička djela online i besplatno

Muzej "Rijks": Umjetnička djela online i besplatno
Foto: rijksmuseum.nl | Muzej "Rijks": Umjetnička djela online i besplatno

Razni aspekti života preselili su se u online sferu u posljednje vrijeme, tako da život nije u potpunosti stao. Neka iskustva jednostavno su neponovljiva online, a među njima je svakako posjeta muzejima i galerijama i razgledanje umjetničkih djela velikih majstora.

Mnogi muzeji, svjesni situacije, digitalizovali su mnoga umjetnička djela koja su izložena u njima i učinili ih lako dostupnim ljudima iz cijelog svijeta. Među njima je i Muzej "Rijks",  koji se nalazi u Amsterdamu, a koji sada nudi više od 700.000 umjetničkih djela preko svog sajta. Velika online kolekcija lako se može istražiti, a većina prikazanih djela besplatna je za preuzimanje.

Ova kolekcija laka je za navigaciju, a tu su i opcije pretraživanja po imenima umjetnika, nazivu djela, periodu izrade, vrsti djela i mjestu porijekla. To znači da se može pronaći veliki broj vrijednih umjetničkih djela na koja prethodno niste naišli, a neka od njih možete i preuzeti da vam uljepšaju pozadine računara ili mobilnih telefona. Neki od najpoznatijih umjetnika čija djela ova kolekcija obuhvata su Vermer, Van Dajk i Rembrant.

Djela su u visokoj rezoluciji, pa tako možete zumirati i do najsitnijih detalja, a dobra vijest je da nakon što pronađete one slike koje vam se najviše dopadaju, možete ih poručiti odštampane kako bi uljepšale vaš dom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije