Vizuelna umjetnost

Muzej Sarajeva obilježava 70 godina postojanja

Muzej Sarajeva obilježava 70 godina postojanja
Foto: Fena | Muzej Sarajeva obilježava 70 godina postojanja i planira vraćanje Principove stope

JU Muzej Sarajeva planira mnogobrojne izložbe, manifestacije i publicistička izdanja u povodu obilježavanja značajnog jubileja, 70 godina postojanja i rada, koji će obilježiti 2019. godine.

Ova kulturna institucija koja čuva, štiti i prezentira bogato kulturno-istorijsko naslijeđe u 2019. godini demonstriraće na najreprezentativniji način muzeološku vrijednost svojih zbirki, kvalitetu dosadašnjeg rada na polju kustoskog djelovanja kao i kreativnost novih inicijativa obogaćenja kulturne i turističke ponude bosanskohercegovačke prijestonice.

U ovoj ustanovi ističu da će cijela 2019. godina biti u znaku Muzeja Sarajeva. Kulturna javnost grada, države, a i šire prepoznaće u ovom muzeju nosilac svjetla kulturno-istorijskog identiteta.

"Za nas će ova godina biti i svečarska i radna. Želimo da sarajevska, bosanskohercegovačka, ali i inozemna javnost dobije informacije o svim našim planiranim aktivnostima u narednoj godini. Smatramo da 70 godina rada na prikupljanju i čuvanju građe, eksponata i artefakata te njihovo izlaganje kroz stalne i povremene postavke i izložbe, spada u samo jedan nužan i važan segment muzeološkoga djelovanja. Ne trebamo zanemariti činjenicu da je misija muzeja da učestvuju u kreiranju kulturnoga diverziteta i osnaživanju nacionalnog identiteta jedne države. Uzimajući u obzir da sve javne ustanove kulture svojim radom afirmiraju cjelokupno bh. kulturno naslijeđe, Muzej Sarajeva će internacionalizirati svoje postavke i omogućiti da ih publika u cijeloj BiH ali i van granica posjeti i sazna više o historiji Sarajeva i BiH", kazao je Mirsad Avdić, direktor Muzeja Sarajeva.

Pored nekoliko izložbi koje će doprinijeti opštem sagledavanju naučno-istraživačkoga i kreativnog rada Muzeja u proteklih sedamdeset godina, Muzej Sarajeva će na putu uspostavljanja kulturnih mostova i muzejskih razmjena prezentovati svoju djelatnost najprije švedskoj publici.

Od 9. marta će biti otvorena izložba "Sarajevo od najstarijih vremena do danas" u Värnamu, i trajaće više od mjesec dana na kojoj će Muzej na suvremen način izložiti istorijski prikaz grada kroz vijekove kao i neke od dragocjenih predmeta iz muzejskih zbirki.

Posebno značajan projekat o revitalizaciji turističko-spomeničkog kompleksa Sarajevskog atentata biće pokrenut početkom slijedeće godine. Spomenuti idejni projekat realizuje se u saradnji sa Zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa KS, i sigurno je da će upotpuniti spomeničku kulturu grada i učiniti mjesto Sarajevskoga atentata kulturološko cjelovitijim i zasigurno turističko atraktivnijim.

"Smatramo da Muzej Sarajeva treba da pokrene ovaj proces vraćanja spomeničke kulture na pripadajuća im historijska mjesta bez ikakvih konotacija. Mjesto Sarajevskog atentata je mjesto gdje se nalazi naš muzejski depandans ‘Muzej 1878-1918’, i prostor na kojem se desio ‘pucanj koji je pokrenuo Prvi svjetski rat’ je prostor na koji želimo vratiti Spomenik umorstvu na Latinskoj ćupriji, stope Gavrila Principa, renovirati ploču vezanu za Žerajićev atentat (1910. na namjesnika Varešanina), obilježiti Čabrinovićev neuspjeli atentat na Ferdinanda prije Principovog, na Ćumurija mostu. Dakle, potrebno je obilježiti mjesto Atentata na isti način na koji je bilo obilježeno 1914. godine i u sklopu toga redizajnirati stalnu postavku u Muzeju 1878-1918", kazao je Avdić.

Po njegovim riječima, svi projektni i izvođački radovi, prezentacije projekta, dozvole i administrativni poslovi bi trebali biti gotovi do 28. juna 2019. godine.

"Tog dana, na 105. godišnjicu Sarajevskog atentata i 100. godišnjicu od potpisivanja Versajskog ugovora u Parizu, gradu Sarajevu ćemo pokloniti njegove spomenike koji će na dostojan povijesno-umjetnički način svjedočiti da je Sarajevo ona nulta tačka na kojoj se prelama svjetski mir. Taj nukleus turističkog interesa za naš Muzej i za našu prijestolnicu bit će markiran i prepoznat kao jedno od najljepših mjesta spomeničke kulture u Evropi i svijetu", istakao je Avdić.

Nakon toga važnoga događaja uslijediće nekoliko autorskih izložbi muzejskih kustosa u prostorima Svrzine i Despića kuće, Brusa bezistana, Muzeja Jevreja i Muzeja 1878-1918. Centralna svečanost obilježavanja jubileja predviđena je za oktobar 2019. godine, uz promociju filma i publicističkih izdanja o Muzeju, dodjelu priznanja i zahvalnica te prigodan umjetnički program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije