Vizuelna umjetnost

Muzej iluzija u Zagrebu spaja zanimljivo, kreativno i edukativno

Muzej iluzija u Zagrebu spaja zanimljivo, kreativno i edukativno
Foto: N.N. | Carstvo iluzija spaja zanimljivo, kreativno i edukativno

Obrnuta soba, varljivo prstenje, hologrami, kaleidoskop, iluzija stolice samo su dio eksponata Muzeja iluzija u Zagrebu. Ulaskom u ovaj muzej zakoračićete u fascinantni svijet iluzija koje će poljuljati povjerenje u vaša čula, a pritom vas i oduševiti - svijet koji će vas potpuno zbuniti, ali vas i koješta naučiti.

Iluzija predstavlja pogrešan, izobličen opažaj objekata ili pojava u stvarnosti, uslovljen određenim objektivnim ili subjektivnim činiocima, a perceptivne iluzije mogu se sresti u okviru svakog čulnog modaliteta. Kod iluzije uvijek je riječ o opažanju - iskrivljenom ili netačnom - nekog realno postojećeg predmeta ili događaja, za razliku od halucinacije gdje realni objekat u stvari i ne postoji.

A Muzej iluzija, u kojem ništa nije onako kako izgleda, smješten u Ulici Ilica na broju 72, idealan je izbor za porodice, prijatelje, parove i ekskurzije. Jednostavno, zabava za sve uzraste.

Na samim vratima muzeja shvatićete da ulazite u potpuno novi svijet, svijet koji se igra čulima, jer ovo mjesto gdje caruju iluzije spojilo je vizuelno, edukativno i čulno iskustvo.

"Ideja o otvaranju došla je prilikom razmišljanja na koji način upotpuniti turističku ponudu Zagreba. Kombinacija utjecaja emisije 'Brain Games' na National Geographicu, putovanja i istraživanja naše osnivače dovela je i do ideje o Muzeju iluzija", kaže za "Nezavisne" Kristina Andrić, sales & event manager ovog muzeja, te dodaje da ideja jeste važan prvi korak, ali da je još važnija sama realizacija, jer tu su skriveni svi potencijalni problemi od kojih nerijetko stradaju i najuporniji.

"Godine 2015. otvoren je prvi Muzej iluzija, čime je naša tada neobična ideja postala i brend koji je osvanuo na niz lokacija u najvećim svjetskim gradovima. Vjerujemo da smo u ideji i realizaciji iste uspjeli", priča Kristina.

Više od 70 eksponata svakog će posjetioca navesti da protrlja oči u nevjerici. Kroz zabavne i atraktivne varke u svijetu iluzija naučićete mnogo o vidu, percepciji, ljudskom mozgu i nauci te bolje razumjeti zašto oči vide stvari koje mozak ne razumije.

"Ono što se svakodnevno trudimo prenijeti posjetiteljima, neovisno o tome jesu li nas posjetili jednom ili više puta ili će nas tek posjetiti, jeste da se radi o muzeju koji uspješno spaja zanimljivo, kreativno i edukativno. Od samog otvaranja inzistiramo na edukaciji upakiranoj u zabavu, gdje je naglašen interaktivni koncept, gdje je moguće propitkivanje i fotografiranje viđenog", priča Kristina.

Dodaje da Muzej iluzija spada u novu generaciju muzeja "koji nude iskustveni užitak za sva osjetila, te odmak od svakodnevice, uz odličan tretman od strane muzejskog osoblja".

"Svakodnevno radimo na osnaživanju ponude za naše posjetitelje. To je doista kompleksan pothvat jer je raspon godina naših posjetitelja od vrtićke djece do umirovljenika. Stoga organiziramo dječje znanstvene radionice, kazališne predstave, predavanja, teambuildinge za manje grupe, predstavljanje proizvoda, privatne i poslovne evente, proslave rođendana i mnoštvo drugih događaja", pojašnjava Kristina život ovog muzeja.

Kaže da osim činjenice da su najbrže rastuća muzejska franšiza na svijetu, najviše ih vesele pozitivni komentari posjetilaca zapisani u knjigu utisaka. 

"Oni nas vesele, nasmiju, ali i drže u fokusu kako bismo svakim danom podizali ionako visoko postavljenu ljestvicu te bili sve bolji i zanimljiviji", kaže Kristina kroz smijeh i dodaje da je svim zaposlenima drago što se percepcija muzeja napokon mijenja, te da vole misliti da je i Muzej iluzija doprinio toj promjeni u kojoj su muzeji postali cool mjesta koja rado posjećujemo.

ILUZIJE I IGRE

Osim brojnih iluzija koje će vas na putu kroz muzej zaustavljati i impresionirati, na kraju prepuštanja moći iluzije doći ćete do pametne igraonice u kojoj se posjetioci svih uzrasta mogu igrati, takmičiti te učiti. Igraonica podstiče učenje i zabavu kroz "Dilemma games" koncept, drvene zagonetke i igre koje podstiču kognitivne sposobnosti te igraonicu pretvaraju u pravi fitnes centar za mozak: mozgalice, nemogući čvorovi i trikovi će vas istovremeno raspametiti i opametiti.

ILUZIJA STOLICE

Nevjerovatno je koliko percipirana veličina osobe koju gledamo zavisi od konteksta koji nam sugerišu predmeti oko nje. Istražite zakone percepcije - poigrajte se ulogama i odnosom veličina u kontekstu iluzije stolice.

KALEIDOSKOP

Svijet kaleidoskopa oduvijek je bio šaren i promjenjiv, a ovdje su ovaj optički instrument prenamijenili u jednu od omiljenih igračaka: umjesto šarenih papirića i perlica zaigrane uzorke tvore sami posjetioci.

OPTIČKE ILUZIJE

Zbunjujuće slike izvode trikove pred vašim očima zbunjujući pritom i vaš mozak. Optičke iluzije podsjetnik su na činjenicu da su ljudska čula nesavršena, a naše pretpostavke o vizuelnom svijetu vrlo često iskrivljene.

HOLOGRAMI

Hologrami, čudesne slike koje stvaraju iluziju trodimenzionalnosti, u svom se jednostavnom obliku mogu vidjeti na novčanicama i kreditnim karticama. Ali u Muzeju iluzija možete pronaći hologram portrete, horor-grame te slike koje se mijenjaju, pojavljuju i nestaju pred vašim očima.

ILUZIJA UDUBLJENOG LICA

Potreba za prepoznavanjem lica toliko je duboko usađena u čovjeka da ćemo popuniti gotovo svaku prazninu u onome što gledamo ne bismo li vidjeli lice. Ova iluzija vam to dozvoljava.

STOL KLONOVA

Ova iluzija pruža mogućnost da sjednete za stol sa samim sobom. Ono što izgleda kao uobičajeni veliki okrugli stol zapravo je kružni rez koji se reflektuje pod uglom od 60 stepeni u puni krug. U trenutku sjedenja za stolom bićete okruženi petoricom vaših klonova.

VARLJIVO PRSTENJE

Jednom pokrenuto prstenje stvara osjećaj pokreta ovih inače statičnih objekata i stvara iluziju da se dva prstena rotiraju u eliptičnoj putanji jedan povrh drugog. Na kraju njihovo kretanje podsjeća na dvije kovanice koje se vrte prije nego što padnu na tlo.

GLAVA NA PLADNJU

Doživite iluziju skrivenog tijela - nećete se povrijediti, a dobro ćete se zabaviti. Naime, kroz prolaz na jednom zidu dolazite u kutiju koja na svom vrhu ima rupu kroz koju provučete glavu, a oni koji vas čekaju ispred eksponata zapravo će vidjeti vašu glavu na tanjiru.

GRAMOFONI

Ova optička iluzija napravljena je od dva gramofona koji stvaraju hipnotišuću iluziju dok se okreću. Zavrtjeće vam se u glavi.

RUPA BEZ DNA

Mnoge stvari u životu skloni smo uporediti s rupom bez dna, a da rupu bez dna nikada nismo vidjeli. U Muzeju iluzija ta će nepravda biti ispravljena.

SOBA OGLEDALA

Znate li gdje zabavi i čuđenju nema kraja? U sobi ogledala. Naizmjenična postavljenost paravana i ogledala u punoj visini zidova posjetiocu kroz kretanje prostorom stvara iluziju beskonačnosti sobe.

OBRNUTA SOBA

Jeste li spremni radikalno promijeniti pogled na svijet za cijelih 90 stepeni? Ako jeste, onda je obrnuta soba pravo mjesto za vas. Fotografišite se u nevjerovatnim pozama, a samo mašta je granica.

ANTIGRAVITY SOBA

Ova će soba zbuniti čak i najveće vjernike u zakone fizike dok se vaš mozak i vaše oči pokušavaju dogovoriti o tome stojite li na ravnom ili na kosoj podlozi. Ne vjerujete? Morate doživjeti!

AMES SOBA

U jednom kutku sobe stoji div, u drugom patuljak - doživite kako vam se čovjek pred očima smanjuje i povećava kroz samo nekoliko koraka po ovoj nevjerovatnoj sobi iluzija. Naizgled potpuno normalna soba zapravo je majstorski izobličena kako bi se posmatraču omogućilo zapanjujuće perceptivno iskustvo.

Trajanje posjete

Zadržavanje u Muzeju iluzija, odnosno trajanje posjete zavisi od individualnog interesa i aktiviranja svakog posjetioca, a podsticanje na interakciju s eksponatima, koje Muzej propagira, te samo istraživanje muzeja iziskuje određeno vrijeme. Ako vam se žuri, a ne želite propustiti priliku za posjetu ovom muzeju, postavku možete razgledati i za jedan sat, ali to bi bilo šteta, posebno zato što uz eksponate koje ste obišli vrijeme možete provesti i u kutku sa zagonetkama i didaktičkim igrama gdje vrijeme jednostavno leti - a to je ujedno i posljednja iluzija u muzeju.

RADNO VRIJEME

SVAKI DAN

OD 9 DO 22 časa

CIJENA ULAZNICE

Odrasli - 50 kuna

Djeca (od pet do 15 godina) - 30 kuna

Porodična (dvoje odraslih i dvoje djece)  - 120 kuna

Studenti i penzoneri - 40 kuna

Grupe (vrtići, osnovne i srednje škole) - 25 kuna

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije