Vizuelna umjetnost

Muzej koji je preživio

Muzej koji je preživio
Foto: N.N. | Muzej koji je preživio

SARAJEVO - Da jedan muzej kroz svoju istoriju može da preživi mnoge nedaće, najbolji je dokaz Zemaljski muzej BiH u Sarajevu, koji ove subote (1. februara) proslavlja 132. rođendan. Muzej, koji je osnovan u februaru 1888. godine, preživio je tri rata, pad carevine i višestruke promjene vlasti. Zatvaranje ga je zadesilo u mirnodopsko vrijeme.

Naime, nakon više od dvije decenije nesređenog pravnog statusa i odsustva finansijske podrške države, 4. oktobra 2012. godine Zemaljski muzej BiH je prvi put u 124 godine postojanja zatvoren za javnost. Zaposleni su, vjerujući u svoju misiju i dokazajući da ova institucija ima dublji smisao, nastavili bez plata i doprinosa raditi i voditi brigu o eksponatima, zbirkama i zgradama muzeja iza zatvorenih vrata sve do 2015. godine, kada su osvanuli bolji dani i kada je Zemaljski muzej BiH ponovo otvoren za javnost. Ovaj, 132. rođendan, tvrde zaposleni, muzej dočekuje u puno boljem raspoloženju, ali i stanju.

Zemaljski muzej BiH najstarija je moderna kulturna i naučna ustanova zapadnog tipa u zemlji, a osnovan je 1888. Prva ideja o osnivanju muzeja seže još u polovinu 19. vijeka, a ciljevi institucije su od početka bili očuvanje običaja i vrijednosti, kao i promocija nauke kroz istraživanje, akademski i institucionalni razvoj.

Načelnik odjeljenja za etnologiju Zemaljskog muzeja BiH Samir Avdić ističe da je sve spremno za obilježavanje rođendana.

"Posebno smo ponosni što smo uspjeli da u javnom mnjenju promijenimo sliku o ljudima koji rade u muzeju i generalno o samom Zemaljskom muzeju. Čini mi se da javnost nije bila upoznata sa specifičnim muzejskim zanimanjima i sa značajem muzeja uopšte, a posebno Zemaljskog muzeja kao najvećeg i najstarijeg muzeja u BiH", istakao je Avdić.

On je u razgovoru za "Nezavisne" dodao da se uspjeh rada muzeja u proteklom periodu može mjeriti i po velikom prilivu posjetilaca, kako domaćih, tako i stranih.

"Vidi se da su naše aktivnosti i naši napori ipak urodili plodom. Kada se pogleda izvještaj o radu u prošloj godini Zemaljskog muzeja, onda se može vidjeti da smo imali rekordan broj posjetilaca. Iako smo neprofitna organizacija po definiciji, kao i svi drugi muzeji, ipak se vidi po finansijskim prihodima da su naše aktivnosti poprilično urodile plodom. Naravno, to ne može biti dovoljno za funkconisanje muzeja u finansijskom smislu, ali prilično mu popravlja 'krvnu sliku'", zaključio je Avdić.

Zemaljski muzej BiH se kroz godine rada suočavao s brojnim izazovima, a proteklo je pet godina od ponovnog otvaranja te iz muzeja ističu da je funkcionisanje vraćeno u normalno stanje.

"Funkcionisanje je vraćeno u normalno stanje, ali je otišlo i korak dalje. U skladu s modernim muzejskim praksama sarađujemo s ambasadama drugih zemalja u BiH i muzejima iz tih zemalja. Prihvatili smo modernu muzejsku praksu, jer u fokus stavljamo posjetioce. Sigurno su svi mogli vidjeti nove sadržaje i projekte koji su prilagođeni različitim grupama posjetilaca i rad na njegovoj privlačnosti i atraktivnosti posjetiocima", naglasio je Avdić.

Zemaljski muzej u Sarajevu će svoja vrata posjetiocima otvoriti ove subote u 10 časova, a posjetioci će moći uživati u brojnim pripremljenim sadržajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije