Vizuelna umjetnost

Muzej povukao slike Van Goga zbog veze sa nacistima

Muzej povukao slike Van Goga zbog veze sa nacistima
Foto: Screenshot / YouTube | Muzej povukao slike Van Goga zbog veze sa nacistima

ŽENEVA - Švajcarski muzej "Kunsthaus" povukao je pet slika, uključujući djela Van Goga i Monea, nakon što je fondacija koja ih posjeduje objavila da su slike svojevremeno zaplijenili nacisti i da se radi na "pravičnom rješenju" situacije sa pravnim nasljednicima nekadašnjih vlasnika.

SAD su objavile nove smjernice o tome kako postupati sa umjetničkim djelima koja su u pršlosti zaplijenili nacisti.

Fondacija Emila Georga Burlea, koja je vlasnik slika izloženih u muzeju, saopštila je da nastoji da postigne "fer i pravično rješenje" sa pravnim nasljednicima bivših vlasnika koji nisu identifikovani.

Odbor Fondacije pozvao je da se obavi nova procjena radova u skladu sa smjernicama koje je Stejt department objavio u martu o tome kako treba postupati sa umjetninama koje su ranije prisvojili nacisti.

"Ovo je važan korak u primjeni najbolje prakse, koju sada podržavaju 24 zemlje, uključujući Švajcarsku", rekao je Stjuart Ajzenštat, specijalni savjetnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena za pitanja Holokausta i ključni arhitekta novih principa.

Među pet spornih slika su djela Vinsenta Van Goga, Kloda Monea, Gistava Kurbea, Anrija da Tuluza i Pola Gogena.

Fondacija je saopštila da je spremna da uputi finanijski doprinos imanju Maksa Silberberga, njemačkog Jevrejina i kolekcionara umjetničkih dela koji je umro sa svojom suprugom u nacističkom logoru Aušvicu, iz poštovanja prema njegovoj "tragičnoj sudbini".

Burle je bio njemački industrijalac i proizvođač oružja koji je postao švajcarski državljanin krajem tridesetih. On je nadgledao kompaniju koja je snabdijevala sile Osovine, uključujući nacističku NJemačku, saopštila je Fondacija, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije