Vizuelna umjetnost

Muzej traži dobrovoljce za dešifrovanje razglednica

Muzej traži dobrovoljce za dešifrovanje razglednica
Foto: Wien Museum | Muzej traži dobrovoljce za dešifrovanje razglednica
N.N.

Putem Crowdsourscing-projekta bečki muzej "Wien Museum" svoju zbirku razglednica želi učiniti dostupnom za javnost. Trenutno je raspisan konkurs za volontere, koji će čitati istorijske poruke, pisati transkripciju i dijelom prevoditi.

U "Wien Museum-u" se nalazi oko 2.000 topografskih razglednica sa privatnim porukama. Od toga 250 razglednica nije na njemačkom, nego na engleskom, češkom, hrvatskom, mađarskom, slovenačkom, slovačkom i holandskom jeziku. Zbirka obuhvata period od 1885. godine do nedavne prošlosti. Poruke na razglednicama sežu od formalnih pozdrava iz nekog mjesta do istorijski vrijednih informacija, razloga slanja, značaja pogleda ili motiva. U okviru projekta posebno će se obratiti pažnja na adrese, sadržaj teksta i način slanja.

Foto: Wien Museum
Foto: Wien Museum

Tekstovi će biti sačuvani u muzejskoj datoteci i nakon toga digitalizovani, kako bi bili dostupni i široj javnosti. Projekat bi trebao trajati godinu dana, dok je izložba dešifrovanih razglednica planirana za 2023. godinu. Sve razglednice su postavljene na stranici Crowdsourcing Wien Museum. Tu se mogu sortirati prema vremenskom periodu, jeziku i statusu. Za pristupanje projektu potrebna je samo registracija sa E-Mail-adresom.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije