Vizuelna umjetnost

Na Da Vinčijevu izložbu samo uz rezervaciju

Na Da Vinčijevu izložbu samo uz rezervaciju
Foto: N.N. | Na Da Vinčijevu izložbu samo uz rezervaciju

PARIZ - Izložba posvećena Leonardu da Vinčiju, koja će na jesen biti organizovana u pariskom "Luvru" povodom 500 godina od smrti velikog renesansnog umjetnika, biće dostupna jedino posjetiocima koji unaprijed budu imali rezervaciju, saopštila je uprava francuskog muzeja.

Svaka osoba koja bude željela da se divi djelima umjetnika u galerijama "Luvra" moraće da rezerviše vrijeme posjete, naveli su iz muzeja i dodali da će posjetioci imati na taj način određenu udobnost bez gužve koja ih ponekad onemogućava da djela dobro pogledaju. Rezervacije su moguće onlajn od 18. juna i odnose se i na one koji imaju besplatan ulaz u muzej.

Izložba o Da Vinčiju (1452-1519) biće jedno od najvećih dešavanja u svijetu umjetnosti tokom godine u Parizu.

Renesansni genije Leonardo da Vinči umro je 2. aprila 1519. u dvorcu Clos Luce. U Francuskoj je proveo posljednje tri godine života, a radove koje je donio sa sobom otkupio je Fransoa Prvi. Leonardove fantastične slike postale su dio kraljevske kolekcije i bile su začetak kolekcije današnjeg "Luvra", zajedno sa još 22 umjetnikova crteža.

Obilježavanje 500 godina od Leonardove smrti, stoga, jedinstvena je prilika za "Luvr" da priredi veličanstveni omaž - retrospektivnu postavku na kojoj će biti izloženo pet velikih slika iz samog "Luvra", druge slike za koje se smatra da su Leonardovo djelo i mnogi originalni Leonardovi crteži.

Retrospektiva će predstaviti i najnovije rezultate istraživanja, kritička izdanja ključnih dokumenata, i zanimljive rezultate najnovije analize sprovedene u laboratorijama ili tokom nedavnih konzervatorskih tretmana u "Luvru".

Ova postavka u pariskom "Luvru" biće realizovana od 24. oktobra 2019. do kraja februara 2020. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije