Vizuelna umjetnost

Na Palama otvorena izložba slika "Od Golgote do Neba"

Na Palama otvorena izložba slika "Od Golgote do Neba"
Foto: Srna | Na Palama otvorena izložba slika "Od Golgote do Neba"
Srna

Na Palama je otvorena izložba slika "Od Golgote do Neba" akademskog slikara Marka Popadića, koje predstavljaju subjektivan i snažan doživljaj žrtve koju je podnio srpski narod kroz istoriju.

Popadić je rekao novinarima da je srpski narod kroz istoriju doživio velika stradanja i patnju.

"Moj cilj je da srpski pravoslavni narod dođe, priđe Bogu, da se pokaje i da se molitveno sjećamo naših predaka koju su žrtvovali svoje živote i slobodu da bismo mi bili ovdje radosni i srećni", istakao je Popadić.

On je Domu zdravlja Pale poklonio sliku Stane Tomić, po kojoj je ova ustanova nekada nosila ime.

Direktor paljanskog Doma zdravlja Ivan Šarac zahvalio je za poklon, te naveo da je Stana Tomić bila medicinska sestra koja je svoj život dala za Republiku Srpsku.

"Stana je radila kao medicinska sestra u bolnici Koševo, a nakon izbijanja ratnih dejstava dolazi na Pale i stavlja se na raspolaganje Ministarstvu zdravlja. Ona je, pružajući pomoć srpskim vojnicima, izgubila život 1992. godine", podsjetio je Šarac.

Šarac kaže da je nedavno Boračka organizacija opštine Pale pokrenula inicijativu Skupštini opštine da se Dom zdravlja "Pale" ponovo preimenuje u Dom zdravlja "Stana Tomić", što su odbornici jednoglasno usvojili i vrlo brzo će početi pravna procedura koja je neophodna.

On je naglasio da Stana Tomić to zaslužuje jer je dala život za Republiku Srpsku, a iza sebe je ostavila dvoje djece.

Direktor Kulturno-sportskog centra Pale Slavka Brezo kaže da je počastvovana što je akademski slikar Popadić upriličio izložbu u ovom centru.

Izložba je otvorena sinoć u galerijskom prostoru Kulturnog centra, a posjetioci će moći pogledaju slike do kraja januara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije