Vizuelna umjetnost

Na Trgu slobode u Novom Sadu izložba fotografija o migrantima

Na Trgu slobode u Novom Sadu izložba fotografija o migrantima
Foto: Srna | Na Trgu slobode u Novom Sadu izložba fotografija o migrantima

NOVI SAD - Specijalna izložba fotografija pod nazivom "(Ne)Nastanjeni-Migrantske priče u 21. vijeku" iz Vorld pres foto arhiva o temi migracija i migranata premijerno je otvorena Trgu slobode u Novom Sadu.

Pred posjetiocima je 58 fotografija putem kojih je ispričano 28 fotoreportaža, autora svjetski priznatih i poznatih fotoreportera.

Novosađane je kroz izložene eksponate vodila Babet Varendorf, gostujući kustos iz Holandije koja je navela da fotografije vizuelno svjedoče o izbjeglicama iz Bangladeša, Venecuele, migrantu iz Meksika na granici sa SAD, te o izbjeglicama koje godinama stižu u Evropu.

"Fotografije prikazuju izbjeglice i migrante iz cjelog svijeta, njihova putovanja ka sigurnijem životu, kako prelaze opasne granice i suočavaju se sa teškoćama u drugoj državi", rekla je Babet Varendorf u obraćanju posjeticima.

Izložba, koja će na Trgu slobode biti postavljena do 20. marta, dio je programskog luka "Seobe", jednog od šest lukova koji je organizovala Fondacija "Evropska prestonica kulture 2022".

Programski luk "Seobe" sagledava kretanja stanovništva kao inspiraciju u umjetnosti i podsjeća na pozitivne posljedice migracija i međusobnih prožimanja u kulturi, čiji su sastavni dio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije