Vizuelna umjetnost

Na bijenalu u Veneciji otvoren paviljon "Srbija"

Na bijenalu u Veneciji otvoren paviljon "Srbija"
Foto: Tanjug | Na bijenalu u Veneciji otvoren paviljon "Srbija"

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je Paviljon "Srbija" na 59. Međunarodnoj izložbi savremene umjetnosti u Veneciji, na kojoj Srbiju predstavlja projekat "Hod sa vodom", djelo umjetnika Vladimira Nikolića i kustosa Biljane Ćirić.

Gojkovićeva je ukazala na značaj uloge kneza Pavla Karađorđevića u izgradnji Paviljona, u čemu je imao pomoć najeminentnijih muzejskih stručnjaka tog doba, na čelu sa Milanom Kašaninom, te da se, zahvaljujući tom vizionarskom činu, nastupi Srbije organizuju od 1938. godine.

Ona je navela da nastup na Bijenalu umjetnosti u Veneciji značajno doprinosi kulturnoj reputaciji Srbije u međunarodnim okvirima i da učešće na toj manifestaciji daje umjetnicima veću vidljivost i lakši pristup izložbenim prostorima širom svijeta, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

"Da u našoj zemlji postoji neiscrpan izvor stvaralaštva i imaginacije, svedoči i ova izložba. Ova smotra, jedinstveni praznik kulture, skoro 140 godina na jednom mestu okuplja najznačajnije savremene autore, ljubitelje i poštovaoce umetnosti", istakla je Gojkovićeva, dodajući da je za Srbiju ovo jedan od najvažnijih kulturnih događaja.

Kneginja Јelisaveta Karađorđević, koja je gost Paviljona "Srbija", izrazila je uvjerenje da nema boljeg načina za promociju jedne države od onog u kojem umjetnost igra glavnu ulogu.

Ona je podsjetila da je Kraljevina Јugoslavija prvi put uzela učešće na Venecijanskom bijenalu 1938. godine, a njen otac, knez namjesnik Pavle Karađorđević otvorio je srpski paviljon u Đardinima, kao i da su u njemu izloženi radovi izabranih jugoslovenskih umetnika - Ljube Babića, Vladimira Becića, Petra Dobrovića, Matije Јame, Mila Milunovića i Tome Rosandića.

"Poznajući svog oca, velikog zaljubljenika u umetnost, sigurna sam da je učešće Јugoslavije na najprestižnijoj umetničkoj manifestaciji na svetu, smatrao jednim od najznačajnijih postignuća u životu. Verovao je da umetnost ima moć da više kaže o nekoj državi, da promoviše njene najveće vrednosti, od bilo kog drugog sadržaja", rekla je Јelisaveta Karađorđević.

Ona je dodala da je Srbija uspjela da duže od osam decenija bude prisutna na Bijenalu.

Tema ovogodišnjeg Bijenala je "Mlijeko snova", koju je definisala umjetnički direktor Čečilija Alemani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije