Vizuelna umjetnost

Nagrada Asocijacije snimatelja BiH Zoranu Pilipoviću iz Gradiške

Nagrada Asocijacije snimatelja BiH Zoranu Pilipoviću iz Gradiške
Foto: Ustupljena fotografija | Nagrada Asocijacije snimatelja BiH Zoranu Pilipoviću iz Gradiške

GRADIŠKA, SARAJEVO – Zoran Pilipović iz Gradiške, dobitnik je nagrade Asocijacije snimatelja Bosne i Hercegovine "Jan 2024", u kategoriji reklamni video, koja je dodijeljena na svečanosti u Filmskom centru Sarajevo.

Žiri u sastavu, profesor Erol Zubčević direktor fotografije, vanredni profesor Saša Hajduković, reditelj i Redžinald Šimek, filmski montažer, proglasio je pobjednike u još šest kategorija.

Za igrani film nagrađen je Peđa Radenković, za TV seriju Šuki Medenčević, za dokumentarni film Dino Osmančević, za  kratki igrani film Saša Savičić.

U kategorija studentski film nagrađen je Hrvoje Bazina a za muzički video Jana Vuković.

Asocijacija je takođe dodijelila specijalno priznanje za saradnju sa sektorom kamere.

Ovogodišnji dobitnik je Igor Vranjković, osnivač rentala "Sineplanet Adria".

"Svako priznanje struke značajno je za mlade snimatelje koji su tek zakoračili u svijet profesionalizma. Ovo mi je druga nagrada Asocijacije snimatelja BiH čiji sam član od prošle godine. Nagrada mi je nadahnuće za daljnji rad", kazao je Zoran Pilipović za "Nezavisne novine", asistent na Odsjeku akmere Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Nagrađeni reklamni video, rađen je za modnu dizajnerku Mirandu Kaleudis. Sniman je na lokacijama Nacionalnog parka Kozara i u Donjoj Dolini kod Gradiške.

"Imali smo detaljne pripreme. Pripreme su trajale duže nego snimanje, što je presudno kod ovakve vrste videa", izjavio je nagrađeni autor objasnivši scenarij nagrađenog spota.

U ambijentu iz snova u šumi, "Kako je bilo, kako će biti" odvija se kao istraživanje ljubavi, gubitka i zamagljenih linija između stvarnosti i snova.

Dvoje ljubavnika plove kroz gustu šumu, njihovi putevi isprepleteni, ali naizgled neuhvatljivi. Svaki susret je prožet osjećajem čežnje i misterije, nagoveštavajući mogućnost da ova stvarnost možda nije onakva kakva se čini.

Dok se kreću po eteričnom pejzažu, prožima ih osjećaj nostalgije. Bujno šumsko okruženje odražava bogate teksture i strukture kože korišćene u kolekciji, stvarajući besprekornu vezu između prirode i dizajna.

"Kako je bilo, kako će biti" je vizuelno putovanje koje prevazilazi vrijeme i prostor, preplićući elemente romantike, nostalgije, misterije i nadrealizma.

Producent je Miranda Kaloudis, kompozitor  Jo Flüeler, reditelj je Boško Krljaš, montažer Goran Puzić a kolor-korekcije uradio je Saša Karakaš Šikanić.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije