Vizuelna umjetnost

Pratite nas na Google news

Nagrada "Sava Šumanović" Urošu Đuriću

Nagrada "Sava Šumanović" Urošu Đuriću
Foto: N.N. | Nagrada "Sava Šumanović" Urošu Đuriću
N.N.

BEOGRAD - Nagrada za likovnu umjetnost "Sava Šumanović" za 2021. godinu dodijeljena je slikaru i multimedijalnom umjetniku Urošu Đuriću iz Beograda, na osnovu odluke žirija tog priznanja, koje su ustanovili prije 23 godine Novosadski sajam, Galerija "Bel art" i Centar za vizuelnu kulturu "Zlatno oko", u želji da afirmišu djelo Šumanovića i podstiču razvoj savremenih umjetničkih ideja na srpskoj umjetničkoj sceni.

Đurić je, kako je istaknuto u obrazloženju, zapaženo prisutan na umjetničkoj sceni već više od tri decenije. Ranu afirmaciju stekao je zajedničkim izložbenim nastupima sa generacijskim kolegom Stevanom Markušem.

Njihova karakteristična figurativna slika se koncepcijski potpuno izdvajala u tadašnjim "novomodernističkim" tendencijama, ali se nijednog trenutka nije dovodila u pitanje adekvatnost pristupa karakteru svijeta i duha vremena tog doba. Đurić i Markuš 1994. godine objavili su svoj Manifest autonomizma, kojim su definisali primarnost ličnog principa u pristupu životu i umjetnosti.

(SeeCult)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije