Vizuelna umjetnost

Nagrade za najbolje slike sa sportskih terena

Nagrade za najbolje slike sa sportskih terena
Foto: N.N. | Nagrade za najbolje slike sa sportskih terena

TUZLA - Fotografija autora Denisa Ruvića iz Sarajeva proglašena je najboljom na izboru najbolje sportske fotografije koja nosi naziv "Tomislav Trojak".

Drugo mjesto osvojio je Ahmet Bajrić iz Tuzle, dok je treće pripalo Aleksandru Čaviću iz Banjaluke.

U BKC-u su bile izložene sve fotografije učesnika konkursa. Izložbe sportskih fotografija su veoma rijetke, te je tuzlanski fotograf Darko Zabuš odlučio pokrenuti jedan takav konkurs i dati mu ime po poznatom bh. fotografu Tomislavu Trojaku.

"Sve moje kolege i fotoreporteri uz sve ostale teme prate i sport. Dosta njih vrlo uspješno se bavi sportskom fotografijom, koja je izuzetno zanimljiva i zahtjevna. S obzirom na to da je ovo prva izložba, izuzetno smo zadovoljni. Imamo autore iz cijele BiH", rekao je Zabuš iz Udruženja građana "Centar kreativnih aktivnosti", organizatora.

U konkurenciji za najbolju fotografiju bila su djela koja su nastala na različitim sportskim terenima i sportskim okruženjima širom Bosne i Hercegovine.

"Drago mi je što sam na prvom takmičenju osvojio prvu nagradu za sportsku fotografiju. Nisam imao priliku sarađivati sa pokojnim Trojakom, ali sam čuo o njemu sve najbolje. Nadam se da će ova manifestacija postati tradicionalna", rekao je prvonagrađeni Denis Ruvić.

Prilikom manifestacije, koja je održana uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona i BKC-a, prisutnima se obratio i Igor Trojak, Tomislavov sin.

"Našoj porodici velika je čast što je jedan ovakav događaj nazvan imenom mog pokojnog oca, koji je veoma volio fotografiju i fotografija je bila dio njega", rekao je Igor Trojak.

Porodicama Trojak, Zabuš i Mukić dodijeljena su specijalna priznanja.

Tomislav Trojak umro je 2015. godine, a tokom života svojim je fotoaparatima zabilježio najvažnija sportska, kulturna, društvena i politička zbivanja u TK i šire. Kao jedan od najpriznatijih fotoreportera učestvovao je na 14. Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine i mnoge njegove fotografije tada su obišle svijet, zbog čega je dobio posebno priznanje i zahvalnicu od predsjednika Organizacionog komiteta 14. Zimskih olimpijskih igara. Svojim objektivom je zabilježio i osvajanje naslova prvaka Evrope košarkašica Jedinstva Aide u Firenci 1989. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije