Vizuelna umjetnost

Nagrađen umjetnik iz Kaknja: Prikazao Zapadni Balkan bez unutrašnjih granica

Nagrađen umjetnik iz Kaknja: Prikazao Zapadni Balkan bez unutrašnjih granica
Foto: N.N. | Nagrađen umjetnik iz Kaknja: Prikazao Zapadni Balkan bez unutrašnjih granica

SARAJEVO - Dodjela nagrade za treće mjesto na međunarodnom konkursu za usvajanje službenog logoa za ovogodišnji samit Berlinskog procesa upriličena je danas.

Ambasadorica Savezne republike Njemačke Margret Uber i pročelnica lokalnoga ureda Regionalnoga ureda za suradnju mladih (RYCO) u BiH Berina Bukva Alibašić uručile su prigodnu nagradu Neziru Begiću, mladom umjetniku iz Kaknja.

U svečanosti koja je tom prilikom upriličena, ambasadorica je pohvalila rad mladih ljudi koji su učestvovali u ovom konkursu. Činjenica da je trećeplasirani prijedlog prikazao Zapadni Balkan kao regiju bez unutrašnjih granica, a vanjske su mu granice obilježene bojama pojedinih država, odražava na poseban način duh Berlinskoga procesa i organizacije RYCO: stvaranje zajedničkoga prostora koji je obilježen jedinstvom i raznovrsnošću.

Podsjećamo, međunarodni konkurs za usvajanje loga trajao je od 24. marta do 7. aprila, a učestvovati su mogli svi mladi (do 30 godina života) iz zemalja Zapadnog Balkana.

Više od 300 originalnih autorskih radova bilo je u izboru za nagradu. Treću je nagradu osvojio Nezir Begić iz BiH, drugu nagradu Herolinda Pollozhani iz Sjeverne Makedonije, a prvu nagradu Dei Hasko iz Albanije. Njegov je originalni rad usvojen kao službeni logo ovogodišnjega samita Berlinskoga procesa.

Berlinski proces započeo je kao projekt njemačke Vlade da podstiče regionalnu saradnju u zemljama Zapadnoga Balkana i kao podrška proširenju Evropske unije. Prvi njegov samit održan je u Berlinu 2014., zatim u Beču 2015., u Parizu 2016., u Trstu 2017., u Londonu 2018., u Poznanju 2019. i u Sofiji 2020. godine. Utemeljenje organizacije mladih RYCO potpisano je na pariškom samitu 4. jula 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije