Vizuelna umjetnost

Najbolje bh. fotografije pred trebinjskom publikom

Najbolje bh. fotografije pred trebinjskom publikom
Foto: N.N. | Najbolje bh. fotografije pred trebinjskom publikom

​TREBINJE - U okviru obilježavanja 51. Dana fotografije Bosne i Hercegovine, ovog vikenda su u Trebinju priređene dvije izložbe fotografija - Godišnja izložba "Foto BiH 2018", Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH, i izložba nazvana "Tragom duše 2018", koja je produkt projekta "Vikimedije".

U okviru izložbe "Foto BiH 2018", koja je priređena u Muzeju Hercegovine, proglašene su i najbolje fotografije u kategorijama monohrom i kolor, gdje je u kategoriji monohrom prvo mjesto pripalo članu Foto-kluba "Gračanica" Hasanu Puškaru za fotografiju "Čovjek i cipele", a kod kolora je najboljom proglašena fotografija Dušana Vukovića, člana Foto-kino kluba Trebinje.

Vuković, koji nije prisustvovao dodjeli nagrada, prisutne je pozdravio putem videa, istakavši zahvalnost što je njegov rad prepoznat kao najbolji.

Autor najbolje fotografije u kategoriji monohrom Hasan Puškar rekao je da je njegov rad nastao kao čin zamišljanja i koncepta.

"Na fotografiji su samo dva elementa - beskućnik i cipele, jer sam htio da predstavim kako je nekome teško doći do običnih stvari", istakao je Puškar, podsjetivši na događaj kada je, zahvaljujući svojoj mlađoj kćerki, jednom beskućniku poklonio svoje stare cipele.

Druga izložba, pod nazivom "Tragom duše 2018", otvorena je u galeriji Kulturnog centra Trebinje i rezultat je foto-konkursa istoimenog projekta "Vikimedijine" zajednice Republike Srpske, u okviru kojeg je prikupljeno 2.160 fotografija zaštićenih prirodnih i kulturno-istorijskih dobara RS.

Žiri, koji su činili stručnjaci iz oblasti fotografije, arhitekture, slikarstva i digitalnih medija, odabrao je 20 najboljih fotografija, među kojima su i radovi članova Foto-kino kluba Trebinje -Vladana Đukića, Slavenka Vukasovića, Radoja Vukovića i Miodraga Vujačića.

Među fotografijama svrstanim u dvije kategorije proglašene su najbolje, od kojih je prvo mjesto u kategoriji prirodnih dobara Republike Srpske osvojila fotografija "Nacionalni park Sutjeska", autora Predraga Božića, dok je fotografiji "Kozara", autora Indira Merdanovića, pripalo prvo mjesto u kategoriji kulturnih dobara Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije