Vizuelna umjetnost

Najstariji strip festival počinje danas u Leskovcu, plaketa i Ikoniću

Najstariji strip festival počinje danas u Leskovcu, plaketa i Ikoniću
Foto: Screenshot Facebook | Najstariji strip festival počinje danas u Leskovcu, plaketa i Ikoniću
Tanjug

Najstariji strip festival Balkanska smotra mladih strip autora, koji se održava 22. put, počinje danas u Leskovcu, uz propisane mjere bezbjednosti.

Ove godine na smotri, koja traje do 16. avgusta, učestvuje 2.839 učesnika iz rekordne 73 zemlje iz čitavog sveta.

Osim učesnika iz zemalja koje slove za stripovske centre poput Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Španije i Italije, pozivu za učestvovanje su se odazvali i strip autori iz Burkine Faso, Angole, Letonije, Nigerije, Bangladeša, Kameruna, Čilea, Tanzanije, Moldavije, Vijetnama, Sirije, Perua, Malavija i drugih.

Manifestaciju ove godine čine tri izložbe, te osim centralne takmičarske postavke Balkanske smotre koja će ove godine biti u obje galerije Leskovačkog kulturenog centra, organizovaće se i dvije izložbe u Narodnom Muzeju i Narodnoj Biblioteci "Radoje Domanović".

Gost Balkanske smotre za 2020. godinu je strip Republike Češke koji obilježava izuzetno značajan jubilej - 100 godina postojanja izložbom "Vek češkog stripa", u Narodnom Muzeju u Leskovcu.

Izložba, koja je pripremljena u saradnji sa Češkim kulturnim centrom iz Praga, za javnost će biti otvorena u subotu 15. avgusta u 20 časova, čime se ujedno strip ove evropske države prvi put predstavlja u regionu.

Istog dana, sat vremena ranije, biće otvorena izložba dobitnika nagrade za doprinos srpskom stripu pod nazivom "Dušan Reljić: Strip legenda", u Narodnoj biblioteci "Radoje Domanović".

Kako bi se izbjegla okupljanja, prostori u kojima su izložbe će u navedeno vrijeme otvoriti vrata svojih galerija za posjetioce koji će moći uz maske i u malim grupama da ulaze i razgledaju radove poštujući mjere održavanja obavezne distance.

U slučaju izložbe Dušana Reljića izložba će biti postavljena u izlogu Biblioteke i na taj način biti učinjena dostupnom za najširu moguću publiku.

Sa video bima u Leskovačkom kulturnom centru, kao i na internetu, sve vrijeme manifestacije biće emitovan unaprijed pripremljen bogat program sastavljen od obraćanja, predavanja, prezentacija i demonstracija rada poznatih strip autora iz regiona i svijeta.

Festival i ove godine dodjeljuje nagrade mladim autorima u kategorijama crtača, ilustratora, scenarista i teoretičara.

Manifestacija takođe dodjeljuje i jedinstvenu plaketu „Nikola Mitrović Kokan“ za doprinos srpskom stripu.

Dobitnici plakete ove godine su Dušan Reljić iz Beograda i Predrag Ikonić iz Pala.

Uz to, biće dodijeljena i internacionalna nagrada "Miodrag Veličković Mivel" za satirični strip koju ove godine osvaja Goran Ćeličanin iz Varvarina.

Od 2019. dodjeljuje se i nagrada „Prijatelj stripa“ osobi koja nije iz svijeta devete umjetnost, ali toj istoj umjetnosti uprkos tome doprinosi na značajan način. Njen ovogodišni dobitnik biće, posthumno, niški pjesnik Zoran Pešić Sigma (1960-2019), organizator brojnih strip dešavanja i urednik i preiređivač nekoliko strip izdanja.

Grad Leskovac je nastavio nesebičnu podršku Smotri i 2020. godine, a na radost organzatora ove godine je iza festivala stalo i Ministarstvo kulture i informisanja.

Organizatori Balkanske smotre mladih strip autora su Marko Stojanović, Miloš Cvetković, Ivan Stojanović Fiki i Marko Serafimović, inače predavači i autori iz Leskovačke škole stripa "Nikola Mitrović Kokan", a suorganizator je Leskovački kulturni centar.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije