Vizuelna umjetnost

Pratite nas na Google news

Najznačajniji događaji u svijetu umjetnosti u 2020.

Najznačajniji događaji u svijetu umjetnosti u 2020.
Foto: Pixbay | Najznačajniji događaji u svetu umjetnosti u 2020.
Tanjug

U godini za nama, za koju se "čini da je trajala mnogo duže od 12 mjeseci", bilo je uzbudljivih dešavanja i u svijetu umjetnosti, a online časopis Art Njuz pobrojao je neke od najvažnijih umjetničkih događaja u 2020. godini.

U vrh tih događaja ovaj časopis stavlja, citirajući Mostafa Vazirija, generalnog sekretara egipatskog Vrhovnog savjeta za starine, kao "najvećeg otkrića 2020. godine", kada su arheolozi u novembru otkrili više od 100 obojenih kovčega u nekropoli u Sakari, južno od Kaira.

Kovčezi, koji su pronađeni zapečaćeni i netaknuti, otkriveni su sa pogrebnim maskama, kanopskim vazama i statuama i najverovatnije potiču iz kasnog i ptolemejskog razdoblja Egipta (664-30 p.n.e.).

Otkriće će biti podijeljeno izmedu četiri egipatska muzeja, uključujući Muzej nove administrativne prestonice, koji bi trebalo da bude otvoren u narednim nedeljama. Ovom otkriću prethodio je pronalazak 59 kovčega mjesec dana ranije, a biće ih još, prema Haledu El-Enaniju, egipatskom ministru turizma i starina.

U martu, navodi dalje Art Njuz, je iz muzeja Singer Laren u Holandiji ukradena slika Vinsenta van Goga iz 1884. godine pod nazivom "Županijska bašta u Nunenu", dok je ustanova bila privremeno zatvorena u sklopu blokade zbog pandemije.

Video snimci su kasnije pokazali da su lopovi čekićem provalili kroz staklena vrata muzeja. Umjetničko delo još uvek nije pronađeno.

Iako nijedna krađa iz doba kovida nije bila toliko važna kao ova u Singer Larenu, drugi muzeji suočili su se takođe sa vandalizmom zbog oslabljene bezbjednosti dok su muzeji bili zatvoreni.

Osnivač i izvršni direktor Amazona, Džef Bezos, koji se navodno može pohvaliti neto vrijednošću od 188 milijardi dolara, ušao je u vrh eselona na umjetničkom tržištu kada je u februaru objavljen kao kupac slike Eda Ruša "Povređivanje reči radio # 2 " prodate za 52,5 miliona dolara u aukcijskoj kući Kristisu u novembru 2019. Iste sezone, Bezos je platio 18,5 miliona za sliku “Vinjeta 19” Kerija Dzejmsa Maršala u Sotebisu, čija je početna cijena bila procijenjena na 7,5 miliona dolara, posle čega je, Bezosova neto vrijednost porasla je za 49 procenata sa 126 milijardi dolara u februaru 2020.

Art Njuz podsjeća i da su prije nego što je pandemija korona virusa prisilila umjetničke institucije i sajmove širom Sjedinjenih Država, Evrope, Južne Amerike i drugih lokacija na zatvaranja ili odlaganja, muzeji u Kini i Hong Kongu već su zatvorili svoja vrata za javnost.

U januaru su institucije poput Nacionalnog umetničkog muzeja Kine u Pekingu, Guangdong muzeja umetnosti u Guangdžouu, Muzeja umetnosti Union u Vuhanu, UČA Centra za savremenu umetnost (koji ima nekoliko lokacija širom Kine) i javni muzeji u Hong Kongu zatvoreni kako bi se ublažilo širenje kovid-19. Ova rana zatvaranja nagovestila su produženi poremećaj funkcionisanja koji se duboko osetio u Kini - i mnogo dalje - u narednim mesecima.

Nakon otkazivanja prodaje uživo, otpuštanja i finansijskog pada u vrhunskim aukcijskim kućama, Kristis i Sotebis bili su prisiljeni da brzo prekonfigurišu svoje tradicionalne aukcije, a rezultat je bila neka vrsta blokbaster aukcije: večernje prodaje u više kategorija koje se prenose uživo, kombinujući nadmetanje iz više gradova, sa desetinama hiljada gledalaca širom svijeta. Sotebis je prvi testirao novi format sa petosatnom večernjom rasprodajom 29. juna.

Godinu koja je na izmaku obilježila su i rušenje, uklanjanje i rekontekstualizacija spomenika, pa su tako, navodi časopis, usred svjetskih demonstracija protiv policijske brutalnosti i rasizma, rušeni i spomenici navodno rasističkim istorijskim ličnostima u gradovima od Šarlotsvila u Virdžiniji do Johanesburga u Južnoj Africi.

U nekim gradovima su zvaničnici sami sklanjali spomenike, a u drugim slučajevima, demonstranti su uzeli stvar u svoje ruke i skrnavili i rušili spomenike.

U Bristolu, u Engleskoj, demonstranti su srušili spomenik Edvardu Kolstonu, trgovcu i trgovcu robljem iz 17. veka, na kraju ga bacivši u obližnju reku Avon, odakle su ga kasnije izvadile lokalne vlasti.

Kao jedan od događaja koji je u svetu umjetnosti obilježio 2020. Art Njuz navodi ideju britanskog arhitekte Dejvid Ađaje za novi muzej u Benin Sitiju u Nigeriji.

Iako je još uvek u fazi predloga, Edo muzej zapadnoafričke umjetnosti mogao bi postati i više nego prigodan dom za beninsku bronzu i druge predmete opljačkane ili premeštene širom svijeta sumnjivim sredstvima.

Kada su planovi postali javni u novembru, Ađaje je za Njujork Tajme rekao da zamišlja muzej kao dom „renesanse afričke kulture“, dodajući da on "prvo mora biti za zajednicu, a zatim međnarodna atrakcija", prenosi Art Njuz.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije