Vizuelna umjetnost

Nakon tri mjeseca Banski dvor otvara vrata

Nakon tri mjeseca Banski dvor otvara vrata
Foto: N.N. | Nakon tri mjeseca Banski dvor otvara vrata

BANJALUKA - Nakon tromjesečne pauze prouzrokovane pandemijom virusa korona, otvaranjem izložbe "Na svilenim talasima" Helene Mijatović u petak, s početkom u 20 časova, Kulturni centar Banski dvor pokreće ljetnu sezonu kulturnih dešavanja simboličnog naziva "50 po 50".

Kako je saopšteno iz ove ustanove, zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za svaki programski sadržaj biće ograničen na 50 posjetilaca, pa otud i naziv ljetne sezone.

"S tim u vezi, poštovanje fizičke distance, obavezno nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu postaju neizostavan dio novog kućnog reda naše ustanove. Uz sve ovo, Banski dvor će se pobrinuti i za odgovarajuću fizičku distancu između sjedišta u publici, tako da će praćenje bilo kog programskog sadržaja u Banskom dvoru biti maksimalno osigurano svim neophodnim mjerama prevencije i predostrožnosti", saopšteno je iz Banskog dvora.

Iz ovog kulturnog centra poručuju da su potpuno svjesni aktuelne situacije sa virusom korona, stoga i žele poslati poruku da uprkos svemu život ne smije stati i da se uz odgovorno ponašanje i samodisciplinu može pronaći način za zadovoljavanje kulturnih potreba.

"Veliki broj mailova i poruka koje smo dobili putem naših društvenih mreža u proteklom periodu ukazuju na to da su ljudi nakon svega što nas je snašlo pojavom virusa korona i te kako željni tog duhovnog i nematerijalnog segmenta života - kvalitetnog koncerta, predstave, izložbe, književne promocije, zbog čega naša misija organizovanja reprezentativnih programskih sadržaja iz oblasti kulture i umjetnosti u ovom trenutku postaje još važnija i višeslojnija", istakao je Mladen Matović, direktor Banskog dvora.

Program Banskog dvora za juli odlikuje žanrovska raznolikost.

Pomenuta izložba "Na svilenim talasima" umjetnice Helene Mijatović biće otvorena 10. jula u Malom izložbenom salonu Banskog dvora.

Tri dana kasnije, u ponedjeljak, 13. jula, istaknuti beogradski pijanista i klavirski virtuoz Nebojša Maksimović održaće cjelovečernji koncert s početkom u 21 čas.

Na repertoaru maestra Maksimovića naći će se djela Frederika Šopena, Franca Šuberta i Sergeja Vasiljeviča Rahmanjinova.

Od 15. do 20. jula u Banskom dvoru održaće se 3. Festival književnosti "Imperativ" u saradnji s Udruženjem za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ". Posjetioci će za pet festivalskih dana moći da vide više od 20 programskih sadržaja i upoznaju se sa najznačajnijim autorima iz regiona, čija su djela u proteklom periodu privukla pažnju čitalaca, ali i književne kritike.

Nakon "Imperativa" u programu Banskog dvora čekaju nas još dvije izložbe: "Umjetnik kao mitolog" akademskog slikara Miloša Vujića, koja će od 20. jula biti otvorena u Kamenoj kući tvrđave Kastel, te "Mir u univerzumu - mir na planeti svijeta" autora Branka Babića, koja će od 23. jula biti otvorena u Malom izložbenom salonu Banskog dvora. Banski dvor, kako saopštavaju iz ove kuće, zadržaće praksu predstavljanja izuzetnih banjalučkih muzičkih umjetnika.

"Koncert Sonje Čule (flauta) i Jovane Branković (klavir) održaće se u Koncertnoj dvorani 22. jula, dok će završnica programa za juli pripasti koncertu kamernog dua 'Gentlemen', kojeg čine Boris Dukić (klarinet, saksofon) i Zlatan Mirić (klavir)", saopštavaju iz Banskog dvora, ističući da se besplatne pozivnice za sve programske sadržaje, kao i do sada, mogu preuzeti na biletarnici Banskog dvora u periodu od 10 do 18 časova svakim danom, osim nedjeljom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije