Vizuelna umjetnost

Pratite nas na Google news

Nepoznate priče o velikim gradovima

Nepoznate priče o velikim gradovima
Foto: N.N. | Nepoznate priče o velikim gradovima
David Jojić

BANJALUKA - U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske večeras će s početkom u 20 časova biti otvorena samostalna izložba austrijskog umjetnika Volfganga Lernera pod nazivom "Svijet/Grad". Prije svečanog otvaranja izložbe, od 19 časova umjetnik će održati autorsko tumačenje izložbe "Svijet/Grad".

Predmet Lernerovih istraživanja su neispričane ili nepoznate priče o gradovima koje je posjetio, o svjetovima koji su nekada postojali ili onima koji postoje i danas, ali ih ne doživljavamo kao takve kakvi jesu.

Jedinstvenost izložbe ogleda se u načinu na koji Volfgang Lerner preispituje i prezentuje društvene, istorijske, socijalne, individualne i kolektivne faktore. Svi oni istovremeno postoje i ne postoje, žive u pričama i sjećanjima jednih, dok su potpuno nepoznati drugima, a zajedno sačinjavaju ovaj svijet, koji istovremeno i jeste i nije onakav kakvim ga doživljavamo. Kao što je svaki ciklus u stvari kompozitni mozaik pažljivo biranih kadrova jednog grada, tako svi ti gradovi u cjelini čine jednu jedinstvenu mapu svijeta.

Volfgang Lerner u sklopu svoje izložbe u Banjaluci predstaviće nekoliko ciklusa fotografija kao i video-radova "Grad i grad", "Medineo", "Standardni grad", "Grad bez imena", koje će publika imati priliku da pogleda sve do 30. avgusta ove godine.

Kustos najavljene izložbe je Mladan Banjac, kustos MSU RS, a projekat se realizuje uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture RS i Austrijskog kulturnog foruma.

Volfgang Lerner realizovao je više desetina samostalnih i grupnih izložbi u Austriji, Rusiji, Engleskoj, Meksiku i mnogim drugim zemljama. Dobitnik je prestižne Henkelove nagrade za mladog umjetnika 2009. godine, a kao stipendista različitih fondova boravio je i stvarao u Engleskoj, Francuskoj, Italiji i Meksiku.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije