Vizuelna umjetnost

Nermina Mehinović goblene spasava od zaborava

Nermina Mehinović goblene spasava od zaborava
Nermina Mehinović goblene spasava od zaborava
Nataša Tadić

Nermina Mehinović iz Tuzle odlučila je goblene, kao tradicionalnu baštinu, sačuvati od prašine i zaborava, te ih je smjestila u galerijski prostor.

Njena novootvorena unikatna Galerija goblena "Nermina" je stilski uređena i u njoj su utočište pronašle već stotine goblena. Kupovala ih je na pijacama, preko interneta, po preporukama, a vlasnici su ih izvlačili iz podruma i skidali sa tavana kako bi ih prodali. Ljubav prema goblenima Nermina gaji još od srednje škole, ali zbog studija medicine i profesionalnog poziva doktora zapostavila je hobi.

Rado se prisjeća kako je uradila još u gimnaziji svoj prvi goblen, na kojem se nalazi drveni most.

"To je jedna od tema koja se puno radila na našem području. I pošto je moja sestra naručivala goblene, ja sam dobila taj goblen jer svaka rupica na šemi zahtijeva strpljenje da se pažljivo popuni šarenim koncima", priča Nermina.

U ovoj neobičnoj galeriji nalaze se raznovrsni gobleni, a zbog baroknih i običnih okvira, vlasnica ih nije mogla poredati po motivima. Galerija krije veliko blago ručno vezenih slika iz opusa Vilerovih goblena koji predstavljaju originalan brend i vrhunac ljepote.

"Galerija raspolaže Vilerovim goblenima raznih formata, od najvećih do minijatura. Svoju kolekciju neću prodavati, izuzev nekih goblena koji se nalaze u duplikatu, a u svojoj kolekciji imam većinu najznačajnijih djela u ovoj kategoriji, među kojima su: 'Vesela družina', 'Stari most u Mostaru', 'Kićenje nevjeste', 'Borba pijetlova', 'Tajna večera', 'Pastirica', 'Dobri prijatelji', 'Koncert u parku', 'Ifigenija', 'Julija', 'Ciganka', 'Ruže', 'Jorgovani', 'Tulipani' i mnogi drugi", pojasnila je Nermina.

Čitava galerija nastala je sa samo jednim ciljem: spasiti goblene od zaborava. Ona nastoji da promoviše ljepotu i umjetničku vrijednost ručnog rada, kao i ljepotu i značaj ostalih umjetničkih djela koja sve više zaboravljaju, odbacuju, ignorišu, pa čak i uništavaju.

"Željela sam da ih prikupim i postavim na mjesto u jednom lijepom ambijentu da se drugi podsjete na njih i uživaju jer u njima se istinski uživa", pojašnjava Nermina.

Dodaje da je goblene pronalazila u čitavoj BiH, Srbiji i Hrvatskoj. Uglavnom ih je kupovala po niskim cijenama jer vlasnici ne znaju njihovu pravu umjetničku vrijednost.

Inače, osim izložbenog dijela, u galeriji su predviđeni mini-koncerti za klavir i gitaru, književne večeri, modne revije, a sve u ambijentu zanimljivih rukotvorina. Planirane su i druge aktivnosti vezane za čuvanje rukotvorina od zaborava.

"Imat ćemo najave sedmice keranja, vezenja, heklanja i takvih stvari koje su žene radile puno, a što više nije 'in', ali je svakako nešto što ima svoju trajnu vrijednost", poručuje vlasnica Galerije goblena.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije