Vizuelna umjetnost

Nevjerovatna djela turskog umjetnika: Skulpture ovjekovječene unutar kamena

Nevjerovatna djela turskog umjetnika: Skulpture ovjekovječene unutar kamena
Foto: Anadolija | Nevjerovatna djela turskog umjetnika: Skulpture ovjekovječene unutar kamena

ISTANBUL - Djela turskog umjetnika Viktora Ocala koji se bavi izradom umjetničkog nakita te pravljenjem različitih skulptura unutar dragog kamenja posve su nevjerovatna.

Interesovanje za umjetničkim nakitom Ocal je pokazivao još od ranog djetinjstva. Kako je istakao u razgovoru za Anadoliju posebno ineresovanje počeo je pokazivati od 1983. godine kada ga je put doveo do čuvene istanbulske Kapali čaršije.

Iako se na prvi pogled može kazati da se bavi proizvodnjom umjetničkog nakita, ili kako se u nekim zemljama naziva autorski nakit, Ocal ističe kako je "sadekar" pravo ime za onoga koji se bavi ovom vrstom umjetnosti.

"Ono što radi sadekar jeste zapravo umjetnost obrade plemenitog metala. Dakle, sadekar radi obradu plemenitog metala na nekom nakitu, to može biti prsten, narukvica, naušnice ili nešto drugo što ljude uvijek ne nose kod sebe", kazao je Ocal.

No, ono što Ocala čini posebnim umjetnikom jeste "tehnika negativa u skulpturi". Riječ je o tehnici koju je osmislio sam, a ona se odnosi na pravljenje različitih skulputura unutar kamenja.

Ocal ističe kako ova tehnika dosta liči na onu koja je korištena u rimskom periodu, a koja se odnosi na struganje na prozirnom kamenu. Razlika imeđu dvije tehnike je u tome što njegova zapravo ima dvije dimenzije. Ocal pomoću te tehnike unutar kamena ubacuje mikro trodimenzionalnu skulpturu.

"Ovu tehniku sam u prvo vrijeme najčešće koristio za skulpture hisotijskih spomenika unutar kamena. Ipak, želio sam da to podignem na jedan veći nivo a tada sam unutar kamena uradio lik Aristotela", kazao je Ocal.

Naglasio je kako ta skulptura za njega uvijek ima posebno mjesto.

"Ono što je posebno značajno naglasiti za ovu tehniku jeste da unutar kamena formirate trodimenzionalni prostor, zatim ga oblikujete i učinite da izvana izgleda kao skulptura. Zbog toga sam ga nazvao tehnikom negativa u skulpturi. Ono što se tu zapravo radi jeste kontra pravljenje mikro skulpture. Uzima dosta vremena, zahtjeva strpljenje. Kada ste nervozni tome se ne smijete približavati", navodi Ocal.

U Ocalovoj kolekciji moguće je vidjeti likove Aristetola, Mevlane Dželaludina Rumija, zatim lik prvog predsjednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, ali isto tako i brojne druge likove i historijske spomenike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije