Vizuelna umjetnost

Nevjerovatne umjetničke kreacije pomoću obojenog tijela

Nevjerovatne umjetničke kreacije pomoću obojenog tijela
Nevjerovatne umjetničke kreacije pomoću obojenog tijela

Svoje radove Johanes Stoter, muzičar i umjetnik koji se bavi oslikavanjem tijela, opisuje kao spiritualne i vizionarske, kao strastvene, samoizražavajuće i kao vrata u drugu dimenziju za sebe, njegove modele i publiku.

Jedinstvo čovjeka i prirode: Svaki njegov rad odražava jedinstvo između čovjeka i prirode. Tako njegovo remek-djelo "Žaba" koristi pet osoba pažljivo sastavljenih u okvir. Svaka osoba je pozicionirana tako savršeno da je teško čak i prepoznati konture njihovih tijela na prvu.

Ovaj umjetnik je kreirao neke od najunikatnijih djela, a takođe i neke od najživljih komada koji se danas mogu vidjeti. Dok su, s jedne strane, neki radovi zastrašujući, poput lubenice od ljudske glave, bilo bi ipak fer reći da je Stoter majstor svog zanata.

Uticaji na rad:  Rođen je 1978. u Južnom Tirolu u Italiji, gdje je proveo rano djetinjstvo u visokim Alpima, koji su duboko uticali na sadržaj njegovih slika i stil povezan sa prirodom.

Pored slikanja na tijelu, radio je u mnogim drugačijim okruženjima pa je svoje umijeće pokazao radeći na reklamama, muzičkim spotovima, naslovnicama kataloga, CD omotima, modnim revijama, živim performansima, radionicama, takmičenjima, izložbama i tako dalje.

Prvi eksperiment:  "Svoj prvi eksperiment bojenja tijela sam izveo 2000. godine. Čak pet godina ranije sam imao ideju o bojenju ljudskog tijela, ali želja mi se ostvarila tek kad sam napunio 23 godine", kaže Stoter.

S dugačke liste nagrada i nekoliko stotina djela do danas, Stoterovi najbolji komadi su kreirani na ljudskom tijelu.

Kamuflaže ljudskog tijela:  Na njegovom sajtu ima nekoliko tema, uključujući životinje, voće i zapanjujuće fotografije muškaraca i žena koji se spajaju sa lijepim pejzažima, a većina njegovih slika je urađena kako bi se sakrili ljudi i prevarili posmatrači.

Da bi jedna slika bila završila potrebno je oko osam časova i čak pet mjeseci planiranja.

Stoter, naime, uklapa modele u okolinu vještom primjenom boja na njihovoj koži. On koristi ljudski oblik kao platno, kamuflirajući ga i imitirajući oblike koji se nalaze u okolini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije