Vizuelna umjetnost

"Neznatno" postalo znatno

"Neznatno" postalo znatno
Foto: N.N. | "Neznatno" postalo znatno

TREBINJE - U Кulturnom centru u Trebinju u subotu naveče otvorena je izložba profesora iz Banjaluke Miodraga Manojlovića, pod neobičnim nazivom "Neznatno", iako je, kako je rekao kustos izložbe Elio Кrivdić, istoričar umjetnosti, koji živi i radi u Insbruku, znatna selekcija medijski raznovrsnih radova - crteža, animacija i objekata, nastajalih u različitim vremenskim periodima.

"Radove za izložbu je odabrao Manojlović, a radi se o presjeku njegovog djela, u kome se bavio uglavnom crtežom, a crteži su nastajali na dnevnom nivou, spontano ili  promišljeno, sa jasnom asocijacijom ili bez nje", kazao je Krivdić.

Objekti u prostoru su, kako je rečeno, zapravo crteži u trodimenzionalnom obliku, sa nenametljivom prostorno pozicijom i elementima skulpturalnosti, iako ti objekti i dalje zadržavaju crtež kao svoj osnovni medij.

"Sklon sam crtanju, ali i nekom tehničkom oblikovanju, pa pa se nekako i prirodno sporilo da radim i analogno i digitalno, ali veoma brzo prelazim sa jednog na drugo, bez ikakvog napora da sve to uskladim, da nešto napravim", kazao je na Manojlović.

Dodao je da je izložene radove izrađivao u posljednjih desetak godina, gdje su i periodi i mediji vrlo različiti, ali je osnovno to što ih objedinjuje crtež, bilo da je u pitanju kolaž, instalacija ili animacija u video radu.

Kaže da je oko 80 odsto radova sa trebinjske izložbe već izlagao, a da je 20 odsto novija produkcija, ali da je, bez obzira na to, ovo jedan novi koncept, samim tim što je u pitanju novi prostor, novi odnos između radova, novi elementi, što je i odlika svake njegove nove izložbe.

Postavkom radova u prostoru, kako je rečeno na otvaranju izložbe, željela se obuhvatiti ideja o trajanju, kao o neprekinutom procesu u kojem su neznatne promjene takve da bi im se trebalo prići sporo i tiho.

Izložbu je organizovalo Udruženje građana "Rez" iz Banjaluke, u saradnji sa Кulturnim centrom Trebinje, a uz pomoć Univerziteta za poslovne studije Banjaluka i Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Manojlovićeva izložba će u biti otvorena do 28. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije