Vizuelna umjetnost

Nikad nije kasno: Slavu dočekali u sedmoj i osmoj deceniji

Nikad nije kasno: Slavu dočekali u sedmoj i osmoj deceniji
Foto: N.N. | Nikad nije kasno: Slavu dočekali u sedmoj i osmoj deceniji

Velika imena iz svijeta umjetnosti su po pravilu svoj put do vrha stvarala od mladosti. Kroz istoriju je prikazano da umjetnici uglavnom svoj talenat ispoljavaju u mladalačkim danima. Međutim, nije uvijek takav slučaj i postoji mnogo primjera kako je neko tek kasnije postao poznat kao umjetnik.

Uspjeh nije lako postići ni u jednoj oblasti, a umjetnost je priča za sebe. Moderno doba i kapitalistički sistem prave pritisak na sve pojedince da moraju da uspiju kao mladi i da su im sva pitanja u životu već riješena do sredine dvadesetih godina, ali to baš i nije uvijek moguće. Donosimo vam listu umjetnika koji su uspjeli nešto kasnije u životu.

Karmen Erera

Umjetnica Karmen Erera svoju prvu sliku prodala je sa 89 godina i tada je napravila i svoju prvu izložbu u Njujorku. Bila je poznata i cijenjena i prije toga, ali u vrlo malim krugovima, a tek kada je napunila 101 godinu proglašena je za jednu od umjetničkih zvijezda Njujorka. Trenutno ima 103 godine. Njen stil je kombinacija apstraktnog ekspresionizma i minimalizma, a ova gospođa je pravi primjer kako nikad nije kasno za uspjeh.

Aj Vejvej

Iako se kao mlad preselio iz Kine u Njujork, tamo nije imao puno uspjeha na umjetničkoj sceni do povratka u rodnu zemlju. Priključio se ne toliko poznatoj kineskoj umjetničkoj sceni i objavljivao radove, i dalje ispod radara. Pažnju je skrenuo na sebe kritikovanjem lokalnih vlasti, a najviše se proslavio tekstom protiv Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine. Put do uspjeha započeo je krajem tridesetih, ali pravu slavu je doživio još kasnije. Ovaj umjetnik je takođe poznat i kao jedan od najvećih kritičara zapadnih vlasti, koje smatra odgovornim za migrantske krize.

Marina Abramović

Iako slava za nju nije došla toliko kasno, ipak je bila odložena ograničenjima i zabranama koje su joj roditelji nametali kao mladoj. Performans kojim se probila održala je sa 28 godina, a nakon toga je postala poznata širom svijeta i samo povećavala broj perfomanasa i saradnji. Postala je svjetski slavna umjetnica koja bolom, pokretom, mimikom i gestom oponaša jezik tijela igrača, akrobata, tibetanskih monaha i šamana. Najpoznatiji je njen performans "The Artist Is Present" iz 2010. godine, kada je više od 736 sati provela sjedeći u muzeju dok su joj nasuprot stola sjedali potpuni stranci koji su došli vidjeti samo umjetničko djelo. I dalje je aktivna, i nakon svoje sedamdesete godine.

Filida Barlou

Skoro niko nije znao ovo ime na međunarodnoj sceni do 2017. godine, kada je predvodila Bijenale u Veneciji sa 74 godine. Skulpture umjetnice Filide Barlou dominirale su svakim djelićem prostora britanskog paviljona na Bijenalu. U centralnom dijelu izložbe posjetioci su morali da se provlače kroz svojevrsni lavirint njenih umjetničkih djela. Njene skulpture napravljene su od odbačenih materijala, poput kartona, polistirena i šperploče, a prije nego što je postala poznata često ih je ostavljala na ulici da vidi šta će se desiti s njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije