Vizuelna umjetnost

Niz programa i debate na temu budućnosti muzeja

Niz programa i debate na temu budućnosti muzeja
Foto: N.N. | Niz programa i debate na temu budućnosti muzeja

BANJALUKA - Međunarodni dan i Evropska noć muzeja internacionalni su praznici koji će se i ove godine širom svijeta održati 18. maja, a izuzetak neće biti ni Muzej Republike Srpske i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske.

U Muzej Republike Srpske će, kako je saopšteno iz ove institucije, tradicionalna 15. manifestacija Međunarodni dan muzeja biti održana s temom "Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje".

"Program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u Muzeju Republike Srpske počinje u utorak, 18. maja, u 19 časova, nastupom učenika Instituta za moderno muzičko obrazovanje 'Opus conmusica - Muzička škola Banjaluka'. Svečano otvaranje izložbe akvarela akademskog slikara Branka Jungića 'Vibrantnost u prostoru polja' biće održano u 20 časova", saopšteno je iz Muzeja RS, uz napomenu da će u okviru manifestacije 22. maja u 13 časova biti održana i komunikološka radionica za djecu školskog uzrasta.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) će takođe obilježiti Međunarodni dan muzeja 18. maja, s početkom u 19 časova.

"Ovaj značajan dan za muzeje biće u znaku obilježavanja 130 godina od podizanja zgrade Stare austrougarske željezničke stanice u Banjaluci, u kojoj se ovaj muzej nalazi. Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana muzeja povezano je sa manifestacijom Evropska noć muzeja, koju Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske redovno obilježava u okviru godišnjeg kalendara kulturnih manifestacija grada Banjaluka", saopštavaju iz MSU RS.

Zbog epidemiološke situacije, saopštili su dalje, muzeji u cijelom svijetu ovogodišnje obilježavanje Evropske noći muzeja povezaće sa Međunarodnim danom muzeja i obilježiti nizom različitih događaja u okviru sedmice Međunarodnog dana muzeja, u kojoj se nalazi 18. maj.

"Tog dana u 19.30 biće priređeno predavanje prof. dr Miroslava Malinovića pod nazivom '130 godina zdanja Stare austrougarske željezničke stanice'. Predavanju će prethoditi kraći koncert kvarteta truba Akademije umjetnosti u Banjaluci, koji će se održati na platou ispred zgrade Muzeja", kažu iz MSU RS. Sedmica Međunarodnog dana muzeja, ističu, biće obilježena i manifestacijom za djecu, koja će ujedno biti i poseban muzejski noćni izazov za djecu, koji će se održati 20. maja u 19 časova.

"Tim povodom će biti priređeno dramsko vođenje kroz izložbu 'Od Galerije do Muzeja' dječjeg studija glume 'Dea Nika', a u pitanju je Međunarodni muzejski noćni izazov - #MuseumAtNightChallange tokom kojeg će biti snimljeni kraći video-materijali te isti biti prezentovani u okviru #MuseumAtNight", saopšteno je.

Međunarodni dan muzeja (MDM) je prvi put proslavljen prije 40 godina, 1971. godine. Širom svijeta sve više muzeja učestvuje u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja, a prošle, 2020. godine, u manifestaciji je učestvovalo više od 37.000 muzeja u oko 158 zemalja i teritorija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije