Vizuelna umjetnost

Njemačka vratila tri slike koje su opljačkali nacisti

Njemačka vratila tri slike koje su opljačkali nacisti
Foto: swissinfo.ch | Njemačka vratila tri slike koje su opljačkali nacisti

​Njemačka vlada vratila je danas tri umjetnička djela potomku jevrejskog francuskog kolekcionara, koji ih je posjedovao do smrti 1941. godine u nacistički okupiranoj Francuskoj.

Dvije slike nastale su iz mnoštva radova koje je imao Kornelijus Gurlit, a koji su otkrili njemački poreski inspektori 2012. godine u Minhenu.

Njegov otac bio je trgovac umjetninama i prodavao je ono što su nacisti odbacili kao "degenerisanu umjetnost".

Na ceremoniji u Berlinu, njemačka ministarka kulture Monika Grueters izjavila je da je povratak slika mali, ali važan korak.

"Mi Njemci znamo za naše nepravde i znamo da bedu nikada ne možemo da ispravimo. Ali barem povratak ove vrste umjetničkih djela su mali, ali važni i neophodni koraci ka pravdi na jednom malom prostoru", rekla je ona.

Praunuka vlasnika slika, pariski advokat i umetnička kolekcionarka Arman Dorvil, izjavila je da je dirnuta gestom njemačke vlade.

"Da slike mogu da pričaju, da mogu da nam ispričaju svoj put, ispričale bi nam nevjerovatne priče o pljački, krađi, lažnim prodajama i onome što možemo da naučimo iz toga", rekla je ona.

Zahvalila je njemačkoj vladi na otkrivanju i vraćanju slika, ističući da je simbolika što se slike vraćaju na 75.godišnjicu oslobađanja koncentracionog logora Aušvica.

Dve slike Gurlitove kolekcije su akvarel "Dama u večernjoj haljini" i uljana slika "Portret dame" Žan Luis Foraina, dok je treća slika rad Konstantina Gajsa "Amazonac uzgaja konja", koja je bila u privatnom vlasništvu.

Sve tri slike pripadale su pradedi Dorvil, koji je u junu 1940. potražio utočište na svom imanju u Dordogneu u neokupiranoj Francuskoj, gdje je i umro oko godinu dana kasnije.

Ostali članovi njegove porodice umrli su u logoru smrti u Aušvicu

Dorvilovi nasljednici odlucili su da prodaju slike na aukciji u Nici 1942. godine, nije jasno ko ih je kupio, a porodici nije bilo dozvoljeno da koriste prihod.

Kolekcionar Gurlit je umjetnička djela naslijedio od svog oca i čuvao ih u svom minhenskom stanu decenijama. Dan nakon njegove smrti 2014. godine, švajcarski muzej "Kunst Bern" saznao je da je proglašen za jedinog nasljednika 1.500 dela, uključujući slike Pabla Pikasa i Anrija Matisa.

Njemačka vlada saopštila je da se 13 umjetničkih djela sada vraća pravim vlasnicima, a nakon što su prepoznata kao ukradena umjetnička djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije