Vizuelna umjetnost

Njujorški Muzej Metropolitan stao u odbranu jermenskog nasljeđa

Njujorški Muzej Metropolitan stao u odbranu jermenskog nasljeđa
Foto: metmuseum.org | Njujorški Muzej Metropolitan stao u odbranu jermenskog nasljeđa
Tanjug

NJUJORK - Muzej umjetnosti Metropolitan u Njujorku saopštio je da su nedavna krvoprolića i razaranja u Nagorno-Karabahu globalna tragedija koja zabrinjava i apelovao da se zaštiti jermenska kulturna baština.

U zajedničkom saopštenju predsjednika i izvršnog direktora Metropolitena Dena Vajsa i direktora Muzeja Maka Holeina, navodi se da je Muzej umetnosti Metropolitan (Met) posvećen očuvanju i izlaganju ljudske kreativnosti preko 5.000 godina iz cijelog sveta.

"Kao organizator i domaćin projekta iz 2018. godine ''Jermenija!'', prve velike izložbe koja je istraživala izuzetna umjetnička i kulturna dostignuća jermenskog naroda u globalnom kontekstu tokom četrnaest vijekova, sa užasom i tugom smo gledali nedavno nasilje i krvoproliće u regionu Nagorno-Karabaha", nastavili su Vajs i Holein.

"Preklinjemo sve koji su uključeni da poštuju ove međunarodne lokacije kulturne baštine, koje obogaćuju naš svijet i opstaju hiljadama godina. Gubitak mjesta kulturnog nasljeđa trajan je i velika je krađa budućih generacija", zaključuje se u izjavi rukovodioca Muzeja umetnosti Metropolitan.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije