Vizuelna umjetnost

Noć u kojoj je sve bilo u duhu muzeja

Noć u kojoj je sve bilo u duhu muzeja
Foto: N.N. | Noć u kojoj je sve bilo u duhu muzeja

BANJALUKA, SARAJEVO - Pod sloganom "Hiperpovezani muzeji: novi pristupi, nova publika", muzeji širom Bosne i Hercegovine pridružili su se svjetskoj porodici muzeja, te bogatom ponudom u vikendu iza nas obilježili Međunarodni dan muzeja i Evropsku noć muzeja.

Uz izložbu "Punktumi" Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS), koja nudi 100 djela 80 autora iz 17 evropskih zemalja, ispred ove institucije u Banjaluci u subotu uveče publika je imala priliku da uživa u koncertima grupa "MaMa VoX", "Nipplepeople" i DJ setu Saše Đorđevića.

Evropska noć muzeja koja se organizuje pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i UNESCO-a, obilježena je i ispred i unutar Muzeja Republike Srpske. Tema ovogodišnje manifestacije bila je "Vino i srednji vijek", a autorski tim je osmislio različite sadržaje i bogat kulturni program.

Manifestaciji su, između ostalih, prisustvovali Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić i načelnica Odjeljenja za zaštitu kulturnog nasljeđa Milica Kotur.

Četiri radionice, dvije izložbe, degustacije vina i različite aktivnosti za najmlađe, bili su dio programa u kojem je publika uživala cijelo veče. U prvom dijelu programa namijenjenom djeci, najmlađi posjetioci učestvovali su u kreativno-edukativnim radionicama "Postani i ti vitez", koju su vodili Kozarački vitezovi i banjalučki srednjoškolci, a održane su i radionice koje su pripremili ekolozi i biolozi Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta.

Nizom programa i otvaranjem stalnih postavki za posjetioce do kasnih večernjih sati, takođe i u Muzeju Hercegovine u Trebinju obilježena je ova manifestacija od međunarodnog značaja. Program je počeo otvaranjem izložbe "Udahnimo umjetnost zajedno", na kojoj su prikazani radovi polaznika škole slikanja i crtanja "Kembridž" iz Trebinja, Bileće, Gacka i Nevesinja, a nastavljen predavanjem i izložbom "Sudar kultura - Mjesta susretanja" Martine i Borisa Kavura, profesora na humanističkim studijima Primorskog univerziteta u Kopru. Izložbu su upotpunili eksponati praistorijske zbirke Muzeja Hercegovine, te nakit i šljemovi ilirskih ratnika. Za najmlađe posjetioce je bila organizovana radionica na kojoj su imali zadatak da nacrtaju ilirskog ratnika i naprave objavu na svojoj Facebook stranici o Noći muzeja.

Evropska noć nuzeja, kako to i prilični, u Bosni i Hercegovini imala je možda i najraznovrsniji program u Sarajevu, gdje je obilježena u gotovo svim tamošnjim muzejima. U Zemaljskom muzeju BiH su sva odjeljenja za Dan i noć muzeja pripremila neke od sadržaja. Pažnja publike je bila usmjerena na sef-sobu u kojoj se čuva original Sarajevske Hagade, koja se mogla pogledati u dva subotnja termina. Pored brojnih sadržaja koje je Zemaljski muzej ponudio u odjeljenjima za konzervaciju, etnologiju i prirodne nauke, posjetiocima je posebno bila zanimljiva gostujuća izložba Arheološkog muzeja Zadar "U temeljima grada".

Temi hiperpovezanosti obradovali su se i u Historijskom muzeju BiH. U kiparskoj radionici na otvorenom muzealci su skupa s posjetiocima pravili spomenik "Marijan Vencel". Centralni događaj u Historijskom muzeju BiH bio je "Miss Sarajevo", kojim je oživljena jedna od priča iz opsade Sarajeva. U izložbu je uvršten i originalni video pjesme "Miss Sarajevo", koju su napisali Brian Eno i U2 pod pseudonimom "Passengers". Brian Eno, poznati britanski umjetnik i muzički producent, tokom ljeta stiže u Sarajevo sa svojom izložbom "77 Million Paintings".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije