Vizuelna umjetnost

Norvežani vraćaju Čileu arheološka djela sa Uskršnjeg ostrva

Norvežani vraćaju Čileu arheološka djela sa Uskršnjeg ostrva
Foto: N.N. | Norvežani vraćaju Čileu arheološka djela sa Uskršnjeg ostrva

Predstavnici norveškog muzeja Kon-Tiki i čileansko Ministarstvo kulture potpisali su sporazum o vraćanju nekoliko hiljada arheloških djela Uskršnjem ostrvu koja je polovinom 20. vijeka odnio norveški istraživač Tor Hejerdal.

Sporazum je potpisan u glavnom gradu Čilea na ceremoniji zatvorenoj za novinare i u prisustvu norveškog kraljevskog para, Haralda Petog i Sonje Haraldsen, koji borave u posjeti Santijagu.

Direktor muzeja Kon-Tiki u Oslu Martin Bijel izjavio je da je u zajedničkom interesu da predmeti budu vraćeni ali je dodao da će iz tehničkih razloga proces vraćanja djela trajati duže vrijeme.

Potpisivanju sporazuma je prisustvoao i sin norveškog istraživača Tor Hejerdal mlađi, koji je 1995. godina bio sa ocem na Uskršnjem ostrvu.

Norveški istraživač (1914-2002) postao je svjetski poznat 1947. godine zbog ekspdicije Kon-Tiki, jer je na splavu plovio od Perua do ostrva Polinezije kako bi istraživao narode Okeanije.

Čile takođe pregovara s Brtianskim muzejom u Londonu o vraćanju jedne od džinovskih statua takođe odnijete sa Uskršnjeg ostrva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije