Vizuelna umjetnost

Pratite nas na Google news

Nova arheološka izložba u Muzeju RS: Upoznavanje sa Donjom Dolinom

Nova arheološka izložba u Muzeju RS: Upoznavanje sa Donjom Dolinom
Foto: Ilustracija | Nova arheološka izložba u Muzeju RS: Upoznavanje sa Donjom Dolinom
Neda Vukadin

BANJALUKA - Izložbom "Donja Dolina" autorke Slavice Arsenijević, biće obilježeno 120 godina od prvih većih arheoloških iskopavanja Donje Doline, preduzetih 1899. godine. Postavka Arsenijevićeve, koja je viši kustos arheolog Muzeja Republike Srpske, biće otvorena 8. aprila u 19 časova u ovom muzeju.

"Najstarije naselje u Donjoj Dolini pripisuje se nosiocima kulture polja s urnama, srednjoevropskim doseljenicima ili osvajačima, možda autohtoncima, ali svakako osnivačima", izjavila je Slavica Arsenijević, autorka izložbe.

Praistorijsko naselje Donja Dolina rasprostranjeno je na teritoriji opštine Gradiška.

"Kao arheološko područje, Donja Dolina je 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom i upisana je u registar spomenika kulture BiH prve kategorije", naveli su iz Muzeja Republike Srpske.

Riječ je o kompleksnom višeslojnom lokalitetu sa ostacima Starijeg naselja iz poznog bronzanog doba u Gornjoj Dolini, Mlađeg naselja iz željeznog doba na Gradini i nekropole na Timeničkoj gredi u Donjoj Dolini.

"Priča o Donjoj Dolini seže još dalje u prošlost, sudeći prema otkriću objekata i materijala iz ranog bronzanog doba i neolita na Gradini, kao i dalje u budućnost, što nagovještavaju malobrojni rimski nalazi iz III i VI vijeka", objasnila je Arsenijevićeva.

Arheološki nalazi s lokaliteta Donja Dolina se danas čuvaju u tri muzeja. Čuvari su Zemaljski muzej BiH u Sarajevu, banjalučki Muzej Republike Srpske i Zavičajni muzej Gradiška. Na ovoj izložbi biće prikazani samo nalazi iz Praistorijske zbirke Muzeja Republike Srpske.

"Željeznodobni Donjodolinci smatraju se nosiocima kulturne grupe Donja Dolina - Sanski Most, koja je na tlu Posavine, između ušća Une i Vrbasa, potrajala od početka VIII  do kraja IV vijeka stare ere. Pripadnost ove kulturne grupe uglavnom se etnički pripisuje Panonima, možda potomcima prethodnika, koji su gradili naselja tipa sojenica i gradina, o čemu upravo svjedoče željeznodobni ostaci iz Donje Doline", zaključila je Arsenijevićeva.

Izložba "Donja Dolina" će u Muzeju Republike Srpske biti postavljena do kraja godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije