Vizuelna umjetnost

Nova postavka u Banjaluci: "Dolasci - polasci" od 12. oktobra u MSU RS

Nova postavka u Banjaluci: "Dolasci - polasci" od 12. oktobra u MSU RS
Foto: Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske | Nova postavka u Banjaluci: "Dolasci - polasci" od 12. oktobra u MSU RS

BANJALUKA - Multimedijalna izložba "Dolasci - polasci" vizuelnog umjetnika Mladena Bundala biće premijerno otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) u četvrtak, 12. oktobra, u 19 časova.

Kako je saopšteno iz ove institucije, izložba je dio višegodišnjeg umjetničkog projekta nastalog u saradnji sa producentskom kućom "Vizart", a kroz nju umjetnik Mladen Bundalo prvi put u Banjaluci donosi vizuelne predstave koje su nastajale kao plod promišljanja vlastitog života, te decenijskog umjetničkog djelovanja u inostranstvu.

"Izložba 'Dolasci - polasci' se čita kao intimni dnevnik refleksija o životu van granica vlastite zemlje i svih promjena koji takav život nosi. Sa druge strane, ona nam otvara širu perspektivu teme migracija, kao univerzalnog fenomena koji neminovno prati čovjeka, bilo da se radi o velikim, sudbinskim promjenama tokova ili malim, neosjetljivim svakodnevnim kretanjima. Primarni medij kojim umjetnik stvara i gradi svoj vizuelni jezik je video-art, ali su podjednako prisutni i crtež, fotografija, grafika i instalacija, što posmatraču daje bogatiju perspektivu", sapošteno je iz MSU RS.

Tema izložbe, saopšteno je u nastavku, aktuelna je i predstavlja društveni fenomen savremenosti.

"Kod Mladena Bundala ona je obrađena lično i poetično, ali sa mogućnošću stvaranje jedne nove, univerzalnije percepcije. Još jedan aspekt koji izložba nosi sa sobom otvoren je i kroz samu lokaciju postavke - Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, čija je prvobitna namjena bila željeznička stanica. I sam naziv je refleksija na to mjesto i na istoriju dolazaka i polazaka koje ono sa sobom nosi", zaključeno je u saopštenju MSU RS.

Izložba će biti otvorena do 30. novembra tekuće godine, kustos izložbe je Isidora Banjac, producent je Zoran Galić, a dizajner Nemanja Mićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije