Vizuelna umjetnost

Novac od prodaje slika za djecu iz socijalno ugroženih porodica

Novac od prodaje slika za djecu iz socijalno ugroženih porodica
Foto: Vesna Duka | Novac od prodaje slika za djecu iz socijalno ugroženih porodica

TREBINJE - Izložbom mozaika beogradske umjetnice Ljiljane Rivić pod nazivom "Između mora i neba" u Trebinju je počela osma po redu Međunarodna umjetnička kolonija "Kolo".

Autor Ljiljana Rivić kaže da je izložba, u stvari, početak njene plovidbe i uplovljavanja u Trebinje, gdje planira da se preseli u nekoliko narednih godina, jer ovaj grad, za razliku od Beograda, predstavlja mirno utočište i, kako napominje, mjesto između mora i neba.

"Sam naziv izložbe govori šta krije prostor između mora i neba, a u ovom trenutku krije Trebinje. Prikazano je oko 20 radova, mozaika uokvirenih u brodske prozore, pa je celokupna izložba jedna brodica koja voli da putuje, da se usidri u razne gradove i da donese malo drugog sveta ljudima", objasnila je Rivićeva.

Selektor kolonije Dražen Milić ističe da će ove godine kolonija okupiti 17 umjetnika, 12 gostujućih i pet domaćih, od Trebinja, preko regiona, do Velike Britanije, a izložba Rivićeve predstavlja pravu uvertiru u novo druženje.

"Mislim da je prvi put u Trebinju prikazana izložba mozaika, što se može vidjeti po oduševljenju ljudi koji su ovdje. Nadamo se da će ove godine biti najbolja selekcija, da će Trebinje inspirisati umjetnike i da će na završnoj izložbi biti najkvalitetniji radovi do sada, jer imamo vrlo kvalitetan umjetnički saziv, od kojih su neki novi, a neki stari koji nam tradicionalno dolaze", kazao je Milić.

Jedan od onih koji stalno dolaze bio je i umjetnik Vojislav Voja Jovanović, koji je naglasio da je umjetnica na izložbi prikazala najprije veliku svjetlost koja sija između duše i kamena.

"Iako svi mozaike gledaju kroz mozaike, ova izložba je nešto što daje dušu kamena, dušu Trebinja, a najviše daje dušu jedne umetnice koja se zove Ljiljana i koja je kao nežna i plemenita duša dala posebnu dušu ovom kamenu, ali je dala i veliki doprinos ovoj koloniji kojoj se svi radujemo", kazao je Jovanović.

Koloniju je otvorio predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak, koji je rekao da osma Međunarodna kolonija "Kolo" predstavlja uvod u turističku sezonu u Trebinju, ali i trebinjsko kulturno ljeto.

"Ono što je specifičnost ove kolonije jeste humanitarna aukcija, a sredstva će biti dodijeljena onima kojima je to najpotrebnije, znam da su ove godine u pitanju djeca. Čitav projekat se odlično uklapa u koncept Trebinja kao grada kulture i uvjeren sam da će grad Trebinje ovu međunarodnu umjetničku koloniju i u budućnosti podržavati", naveo je Banjak.

Svečanost otvaranja umjetničke kolonije "Kolo" uveličao je i nastup Mješovitog hora "Tribunija", pod upravom Aleksandre Rajković.

U okviru Međunarodne umjetničke kolonije "Kolo" danas u 19 časova na platou Muzeja Hercegovine u Trebinju biće održana humanitarna izložba i aukcija slika, a sav prihod od prodaje namijenjen je djeci iz socijalno ugroženih porodica u tom gradu. Umjetnička kolonija biće zatvorena izložbom radova nastalih na koloniji, koja će biti održana u galeriji Kulturnog centra Trebinje u srijedu u 20 časova.

Međunarodnu koloniju "Kolo" organizuje Udruženje umjetnika te kolonije, pod pokroviteljstvom grada Trebinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije