Vizuelna umjetnost

Novčanica sa likom Nadežde Petrović na izložbi u Urugvaju

Novčanica sa likom Nadežde Petrović na izložbi u Urugvaju
Foto: N.N. | Novčanica sa likom Nadežde Petrović na izložbi u Urugvaju

BEOGRAD - Muzej numizmatike Centralne banke Urugvaja objavio je virtuelnu zbirku novčanica pod nazivom "Žene na novčanicama", na kojoj je prikazana i srpska opticajna novčanica, u apoenu od 200 dinara, sa portretom naše znamenite umjetnice Nadežde Petrović.

Zbirka sadrži slike novčanica zemalja širom svijeta, na kojima se nalaze likovi žena, koje su tokom istorije kroz svoj život i rad na polju nauke, književnosti i umjetnosti bile pioniri na putu ka društvu zasnovanom na jednakosti, saopštila je NBS.

Pored naše novčanice, virtuelna zbirka sadrži i slike novčanica sa likovima najznačajnijih žena iz Urugvaja, Argentine, Meksika, Kolumbije, Čilea, Estonije, Švajcarske, Švedske, Češke, Njemačke, Danske, Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva i Izraela.

Najznačajniji srpski umjetnik s početka 20. vijeka, Nadežda Petrović uvela je srpsku umjetnost u tokove savremene evropske umjetnosti.

Veliki borac za prava čovjeka, humanista i patriota, spojila je dva osnovna opredeljenja - moderni izraz i ideju umjetnosti u službi naroda.

Rođena je u Čačku, 12. oktobra 1873. godine. Njen stvaralački opus čine tri najznačajnija perioda, minhenski period, koji je od odlučujućeg značaja za njeno likovno stvaralaštvo, srpski period i pariski period.

U Prvom balkanskom ratu učestvuje na frontu kao dobrovoljna srpska bolničarka, pri vrhovnoj komandi.

Među najznačajnijim slikarskim ostvarenjima ističu se djela "Bavarac", "Žetva”, “Domaćin”, “Guslar”, “Kaluđer”, “Kosovo polje”, “Šatori valjevske bolnice” i mnoga druga.

Umrla je 3. aprila 1915. godine od tifusa u valjevskoj Prvoj rezervnoj bolnici.

Numizmatički muzej centralne banke Urugvaja je omogućio da zbirka “Žene na novčanicama” bude dostupna u virtuelnom formatu, a prema saopštenju Ministarstva za privredu i finansije Urugvaja, od 8. marta, slike novčanica postavljene su i u centralnom hodniku zgrade Ministarstva povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije