Vizuelna umjetnost

Novi Sad dobija muzej "Tamburica festa"

Novi Sad dobija muzej "Tamburica festa"
Foto: Print Screen/Instagram | Novi Sad dobija muzej "Tamburica festa"

Novi Sad će u godini kada nosi titulu evropske prijestonice kulture dobiti muzej "Tamburica festa", prvu kulturnu ustanovu te vrste u Srbiji.

Iz "Tamburica festa" najavljeno je da bi muzej trebao da bude otvoren u avgustu i da će se nalaziti u centru grada u Menratovoj palati, zdanju izgrađenom 1908. godine.

"Time će tamburaški festival i Svetska tamburaška asocijacija dobiti svoj dom u kojem će jedinstvenom muzeološkom postavkom obuhvatiti više od dva veka tamburaške tradicije u Vojvodini", rekao je direktor i osnivač "Tamburica festa" Jovan Pejčić.

On je naveo da će se u muzeju na jednom mjestu naći instrumenti i notni zapisi svih utemeljivača tamburaške kulture, između ostalih, Mite Oreškovića, Vase Jovanovića, Save Vukosavljeva, Marka Nešića i Janike Balaža.

Kustos Muzeja Vojvodine Aleksandar Antunović istakao je da se značaj buduće muzejske kuće ogleda u činjenici da je tamburica kao instrument utkana u identitet Novog Sada i Vojvodine, pa i šire.

"Novi Sad dobija instituciju koja baštini tradiciju i objedinjuje tamburašku praksu svih etničkih zajednica na ovim prostorima, bilo da je reč o pisanim pesmama i kompozicijama ili kafanskoj muzici", rekao je Antunović.

Poseban segment Muzeja činiće izložba 150 umjetničkih slika, ulja na platnu, nastalih u prethodnih 15 godina na tematskim likovnim kolonijama "Tamburica festa".

U formiranju muzeja, tamburašima asistira zajednički tim predstavnika značajnih institucija, poput Galerije Matice srpske, Muzeja Vojvodine, Univerziteta u Novom Sadu, Turističke organizacije Vojvodine, kao i Turističke organizacije Novog Sada.

Muzej "Tamburica festa" obezbijediće izložbeni i radni prostor u kojem će biti održavane muzičke radionice, promocije knjiga, večeri poezije, kao i svi vidovi umjetnosti koji se prepliću sa tamburaškom kulturom, navodi se u saopštenju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije