Vizuelna umjetnost

Novi Sad zvanično postaje evropska prijestonica kulture

Novi Sad zvanično postaje evropska prijestonica kulture
Foto: N.N. | Novi Sad zvanično postaje evropska prijestonica kulture

NOVI SAD - Iako je Novi Sad dobio titulu evropske prijestonice kulture 2021. godine, zbog dobro poznate situacije s pandemijom, grad na Dunavu ponijeće laskavu titulu u tekućoj 2022, a zvaničan početak godine titule evropske prijestonice kulture u Novom Sadu biće 13. januara u 20.22 kod Banovine.

Naslov predstave svečanog otvaranja nazvan je "Zeniteum :: 2022" i potiče od transnacionalnog umjetničkog pokreta zenitizam, umjetnika i urednika časopisa "Zenit" Ljubomira Micića (1895-1971), koji je u svom međunarodnom časopisu oblikovao modernističku umjetnost između dva svjetska rata u Beogradu, Zagrebu, Parizu, Berlinu, Milanu i Moskvi.

"Kao što je zenit najviša tačka do koje se može dospjeti, tako je i 'Zeniteum :: 2022' predstava slavlje i kulminacija dvojnog otvaranja evropske prijestonice kulture u Novom Sadu i vrhunac programa 'Dočeka' u kojem se ukrštaju vrijeme i energija kako bismo oslobodili prostor nagomilanog potencijala, prostor dugog iščekivanja u jednom trenutku u kom će iz snage raznolikosti bljesnuti Voltin luk, kreativna munja, koja će osvijetliti čitavu 2022. godinu i sve programe evropske prijestonice kulture pod geslom 'Za nove mostove'", saopšteno je iz EPK Novi Sad 2022.

"Zeniteum :: 2022", kako dalje saopštavaju, najsloženiji je produkcioni umjetnički projekat koji se posljednjih godina realizuje u Srbiji, a biće prikazan kao sekularni obred sa odabranim sadržajima najviše duhovne vrijednosti Republike Srbije. Predstavljaće, kako navode, sve svoje građane i građanke sa posebnim fokusom na Novosađane.

"'Zeniteum :: 2022', čiji je autor jedna od najvažnijih figura slovenačke i regionalne umjetničke scene, renomirani evropski reditelj i postgravitacioni umjetnik Dragan Živadinov, za svoju protagonistkinju optimalne projekcije izabrao je matematičarku Milevu Marić Ajnštajn (1875-1948) i protagonistu matematičara Milutina Milankovića (1879- 1958). Matematika je centralna tema scenarija 'Zeniteum :: 2022', matematika kao oruđe i jezik koji čovjeku omogućava da opiše svoje duhovno ostvarenje. Na ceremoniji ćemo pjevati slavu nauci i umjetnosti u ime kulture!"; najavlju iz tima EPK Novi Sad 2022.

Treći, kako otkrivaju, estetski protagonista biće Ljubomir Micić sa njegovom idejom modernizacije Balkana, sa svoja 43 broja časopisa "Zenit", te sa posebnim naglaskom na dvostruko rusko izdanje.

"Scenografija (estetika) biće zasnovana na postgravitacijskoj reinterpretaciji konstruktivizma i suprematizma. U glavnim ulogama naći će se Anita Mančić, koja će odigrati lik Mileve Marić Ajnštajn, dok ćemo Borisa Isakovića gledati kao Milutina Milankovića. Domaćin predstave je Lazar Jovanov, a dramaturg Svetislav Jovanov. Kompoziciju djela za ovu priliku potpisuje kompozitorka Dragana Jovanović, dok je Dunja Zupančič zadužena za scenografiju i kostime", javljaju iz tima EPK 2022. Ansambl predstave kojom će Novi Sad postati evropska prijestonica kulture čini preko 20 glumca, a njima na sceni će se pridružiti oko 50 pjevača, muzičara, plesača. Uz ovaj, samo u prvom danu kada Novi Sad postaje prijestonica kulture, na raznim lokacijama u Srpskoj Atini biće realizovano oko 40 događaja iz oblasti kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije