Vizuelna umjetnost

Obilježen Dan MSU RS, predstavljen plan i program za ovu godinu

Obilježen Dan MSU RS, predstavljen plan i program za ovu godinu
Foto: Velibor Tripić | Obilježen Dan MSU RS, predstavljen plan i program za ovu godinu

BANJALUKA - Dan Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) obilježen je danas, kada je u prvoj zvaničnoj posjeti ovoj instituciji kulture bila Željka Stojičić, novoizabrana ministrka prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ona je ovom prilikom istakla da će MSU RS, kao i ostale institucije kulture, i dalje imati podršku Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva.

Ministarka je pohvalila činjenicu da će tokom ove godine biti upriličen reprezentativan program MSU RS. Takođe je naglasila da je Muzej jedna od ustanova koja aktivno doprinosi ostvarivanju strateških ciljeva koje je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske definisalo za protekli period i da je uvjerena da će Muzej aktivno učestvovati u strateškom planiranju i razvoju kulture u Republici Srpskoj za period do 2030. godine.

"Čast mi je što sam imala priliku obići Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske nakon prve faze rekonstrukcije i izgradnje Muzeja kako bi se on sa svim svojim kapacitetima ponudio kulturi i onome zašto je ova ustanova i specijalizovana. Raduje me činjenica da je Vlada Republike Srpske podržala ovaj projekat iz sredstava javnih investicija i odobrila značajan dio sredstava da se ovi planirani projekti realizuju", istakla je Željka Stojičić. Ona je dodala da je posebno raduje jer je Muzej otvoren za sve građane Republike Srpske.

"Posebno mi je drago da su ovdje stvorene pretpostavke za inkluziju kada je u pitanju mogućnost posjetilaca svih ranjivih kategorija, odnosno osoba kojima je potrebna podrška kako bi obišle sve ono što Muzej savremene umjetnosti nudi, i to je jedna dobra poruka svim građanima Republike Srpske, da smo ovdje svi jednaki i da pravimo institucije bez barijera. Raduje me takođe saradnja ustanova kulture sa obrazovnom zajednicom Republike Srpske. Upravo imamo priliku da pogledamo izložbu koju su Muzej i Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci organizovali i time dali primjer dobre prakse kako jedna saradnja treba da izgleda i djeluje", navela je Stojičićeva.

Sarita Vujković, direktorica MSU RS, povodom Dana Muzeja predstavila je plan i program institucije na čijem je čelu za tekuću godinu.

"Plan i program Muzeja uvijek se priprema unaprijed i stalno se trudimo da u tom planu osmislimo atraktivne regionalne saradnje. Ove godine ćemo imati nekoliko izuzetnih izložbi, te bih najavila retrospektivnu izložbu Raše Todosijevića 'Sutra je ponedeljak', koja obuhvata više od pola vijeka djelovanja ovog renomiranog umjetnika, a koja će se realizovati u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine kao i izložbu povodom obilježavanja 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, koja će biti realizovana u partnerstvu sa Narodnim muzejom Srbije, Galerijom Nadežde Petrović u Čačku, Galerijom Božidara Jakca u Kostanjevici na Krki i Tiflološkim muzejom u Zagrebu", istakla je Vujkovićeva.

Ovom prilikom ona je najavila da će Muzej u tekućoj godini biti uključen i u program obilježavanja prve prijestonice kulture Srbije koja se obilježava u Čačaku.

"Posebno želim da izdvojim da je u okviru ovog projekta grad Trebinje pozvan kao poseban grad gost i da ćemo u saradnji sa Gradskom upravom Trebinja i institucijama kulture iz ovog grada, Kulturnim centrom Trebinje i Muzejom Hercegovine, biti dio realizacije ovog programa. U okviru ovog gostovanja naša ustanova će organizovati predstavljanje naše prošlogodišnje izložbe 'Budućnost se ponavlja više nego istorija' trebinjskog umjetnika Igora Bošnjaka, najprije u Kulturnom centru u Trebinju, a potom i u Galeriji Nadežde Petrović u Čačku", ispričala je Vujkovićeva. Ona je na kraju kazala da je prošla godina za Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske bila prepuna veoma uspješno realizovanih izložbi, pratećih programa i projekata.

"Imali smo više od 25.000 posjetilaca, organizovali smo devet izložbi, oko 60 pratećih događaja, više od 300 organizovanih grupnih posjeta, što je u velikoj mjeri pomoglo da se vratimo na broj posjetilaca koji smo imali prije pandemije virusa korona. Kada pogledam sve te podatke, moram da kažem da sam jako ponosna na moje kolege koji su zaslužni za sve te realizovane programe i za činjenicu da se publika vratila u Muzej", zaključila je Vujkovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije